Hijaluronski fileri

Hijaluron je supstanca koja se prirodno nalazi u koži dajući joj čvrstinu, jedrinu i hidrantnost. Na žalost, sa godinama ona se troši, koža lica stari i stvaraju se bore. Suština tretmana filerima je da nadoknadi količinu hijeluronske kiseline koja tokom procesa starenja nestaje. Postoji niz različitih filera kojima se mogu popunjavati bore na licu. Najčešće se koriste različiti preparati hijaluronske kiseline ( spiralni i dr…), različite gustine i molekularne mase za različite tipove bora.

Efekat hijaluronskih filera ima ograničen rok trajanja i kreće se od 6 meseci do godinu dana. Pored bora, ovim filerima je moguće menjati konture lica, popravljati različite urodjene ili stečene asimetrije na licu.

Ovo je tretman izbora za muškarce i žene, koji brinu o svom lepom izgledu. Tretman je bezbedan i bezbolan a rezultat je vidljiv odmah.

Tretmanom se postiže prirodan i mladolik izgled – bez rizika, i to je glavni razlog što su hijaluronski fileri ekstremno popularni širom sveta.

Pored visoke stručnosti i iskustva lekara koji radi filere u istoj meri je bitan i kvalitet i prečišćenost supstanci (filera koji se unose u kožu) te stoga mi koristimo uglavnom “teosilan”.

Pored hijaluronske kiseline, u nekim slučajevima fileri mogu biti i metacril – za odredjene bore, što lekar prilikom pregleda a u skladu sa vašim željama preporuči i odredi šta je najbolje za odredjeni tip kože i bora.

Vreme trajanja metcril filera u koži je oko 4-5 godina.

Pregled i saveti su besplatni.

Korekcija bora filerima

Hijaluronska kiselina je prirodni je sastojak kože, vezuje vodu, hidrira kožu i čini je mekom i punom. Značajna je za hidrataciju kože i njen izgled, jer deluje kao “punjač” zadržavanjem vode. Nažalost, hijaluronska kiselina iz kože nestaje sa godinama. Kada smo mladi naša koža sadrži dosta hijaluronske kiseline. Međutim, u starosti količina hijaluronske kiseline između slojeva kože se smanjuje. Ovo smanjenje hijaluronske kiseline izaziva gubitak prirodnog volumena kože i stvaranje bora.

Hijaluronski dermalni fileri su privremeni fileri koji vraćaju prirodnu hijaluronsku kiselinu koži. To su gelovi koji se ubrizgavaju tik ispod kože kako bi dodali volumen ostareloj koži, popunili bore, ožiljke i oblikovali konture lica.

Vodeći brendovi hijaluronske kiseline su Restylane® i Teosyal®. Postoji više proizvoda ovih brendova prilagođenih individualnim indikacijama.

Koriste se za:
 • Linije i bore:
  • nazolabijalne
  • “marionetske linije” (od usana ka bradi)
  • “tear troughs” – suzno korito (polje ispod očiju)
  • “crow’s feet” – “svračje noge” (bore pored spojlašnjih uglova očiju)
  • “frown lines” – bore mrštenja
  • bore gornje usne
  • linije smejanja
 • Oblikovanje i popunjavanje:
  • usana
  • obraza
  • brade
 • Podmlađivanje kože (Restylan vital®):
  • lica
  • vrata
  • dekoltea
  • dorzuma šaka

Najčešće tretirane oblasti: nazolabijalne brazde (od korena nosa do uglova usana), glabelarne linije (između obrva), klonuli uglovi usana i tanke usne.

Prilikom ubrizgavanja filera, gel dermalnog filera se nanosi ispod kože u malim količinama korišćenjem veoma tankih igli. Intervencija se izvodi u blok anesteziji kod popunjavanja usana, odnosno primenom anestetičke kreme kod ostalih procedura.

Tretman dermalnim filerom može trajati i do sat vremena. Međutim, za većinu tretmana potrebno je samo 5 do 10 minuta. Ako se postupak izvodi na manjoj površini, većina ljudi može odmah nastaviti svoje dnevne aktivnosti. Ako se tretiraju veće površine, može biti potrebno nekoliko dana za oporavak.

Rezultati tretmana hijaluronskim filerima mogu se videti odmah. Rezultati teže poboljšanju par sati i dana nakon tretmana, jer hijaluronska kiselina apsorbuje vodu.

Ukoliko niste zadovoljni izgledom, hijaluronski dermalni filer može se ukloniti injekcijom hijaluronidaze.

Kod podmlađivanja kože Restylan vitalom® efekti se vide nakon par dana, a preporučuje se da se nakon prvog tretmana odradi još dva tretmana nakon 4 do 6 nedelja.

Efekat traje oko 6 meseci (varira od osobe do osobe). Rezultati variraju od lokalizacije, npr. ako su pokreti češći i filer kraće traje, npr. kod usana.

Ukoliko je potrebno vrši se dodavanje filera nakon desetak dana.

Nakon intervencije treba izbegavati jaku toplotu (solarijum i sunčanje) ili hladnoću 2 nedelje nakon tretmana.

Komplikacije su retke i uglavnom se svode na otok i podliv koji prolazi za nekoliko dana. Otoci su češći kod mlađih, a podlivi kod starijih od 35 godina.

Fileri ili punjači su sredstva koja mogu biti potpora kože ili sluzikože, a kojima se vrši popunjavanje praznina do kojih dolazi u koži tokom života, za popunjavanje bora, ili sa druge strane vrši podlmađivanje i ulepšavanje lica ili povecanje usana. Najčešće se primenjuju u regiji lica, ali svoju primenu mogu da pronađu i na drugim delovima tela.

Vrste filera

Postoji više vrsta filera ili punjača koji se mogu koristiti u kliničkoj praksi. Među one koji se najčešće primenjuju spadaju:

 • Hijaluronski fileri

 • Silikonski fileri

 • Kolagenski fileri

 • Plazma obogaćena trombocitima kao punjač

U Poliklinici “dr Drašković” se koriste Hijaluronski fleri, koji su najbolji pre svega iz razloga jer oni sami predstavljaju hijaluronsku kiselinu u obliku gela, a poznato je da je hiljaluronska kiselina prirodna supstanca koja se nalazi u svakom organizmu, pre svega u koži. Takođe, u praksi primenjujemo i podmladjivanje lica plazmom obogaćenom trombocitima o čemu možete više pročitati u posebnom tekstu.

Hijaluronski fileri

Kao što smo već napisali, hijaluronski fileri predstavljaju hijaluronsku kiselinu u obliku gela. Hijaluronska kiselina je sastojak svakog organizma, i preko 50% hijaluronske kiseline svakog organizma se nalazi u koži. Snažno vezivanje vode je jedna od odlika hijaluronske kiseline, pa se osima za filere koristi i kao sredstvo koje je neizbežan deo kvalitetne kreme za lice. Hijaluronski fileri se mogu injektirati u svim regijama lica, a osim lica svoje mesto mogu pronaći i u tretiranju regija na vratu, dekolteu ili šakama.Fileri

Hijaluronski fileri – primena

Možemo slobodno reći da hijaluronski fileri pronalaze svoju primenu na više mesta u praksi. Ovde ćemo nešto više reći o primeni hijaluronskih filera u tretmanima popunjavanja bora, podmladjivanja lica, kao i povecanja i korekcije usana.

Popunjavanje bora hijaluronskim filerima

Tretmani koji se primenjuju pri uklanjanju bora zavise od same regije koja se tretira, kao i vrste samih bora. Za bore koje se nalaze u regiji oko usana preporučuje se popunjavanje bora filerima koji u toj regiji daju najbolje rezultate. Kako se pored popunjavanja bora, hijaluronski fileri koriste i za popunjavanje i povecanje usana, možemo slobodno reći da je tertman filerima najbolja i potpuna opcija za ovu regiju. Detaljnije informacije o upotrebi filera u tretmanima bora u regiji usana možete pročitati na stranici Popunjavanje bora hijaluronskim filerima .

Povecanje i korekcija usana hijaluronskom kiselinom

Pored popunjavanja bora, hijaluronska kiselina u vidu hijaluronskih filera svoje mesto pronalazi i kod popunjavanja, tj povecanja i korekcije usana. Ovo je najbolji vid popunjavanja i povecanja usana, pre svega jer je hijaluron pouzdan filer pošto je prirodan, ne izaziva alergije, i rezultati se vide odmah. Detaljnije informacije o ovoj proceduri možete pročitati na stranici Povecanje i korekcija usana hijaluronskom kiselinom odnosnoPunjenje usana hijaluronom .

Podmladjivanje lica plazmom obogaćenom trombocitima

Procedura podmladjivanja lica plazmom obogaćenom trombocitima predstavlja revolucionarnu, potpuno prirodnu proceduru sa neverovtnim rezultatima podmladjivanja lica i kože. Bazira se na apliciranju plazme obogaćene trombocitima u regije koje se tretiraju. Najvažnije prednosti procedure su korišćenje krvne plame koja je prirodni sastojak organizma, zatim bezbolnost, trenutni oporavak i dugotrajni rezultati. Više informacija o ovoj revolucionarnoj proceduri koja se primenjuje u našoj Poliklinici možete pročitati u tekstu Podmladjivanje lica plazmom obogaćenom trombocitima.

Hijaluronski fileri – cene

Hijaluronski fileri se primenjuju najčešće u regiji lica oko usana, i cena zavisi od količine iskorišćenog materijala, kao i tertmana koji se sprovodi. Nakon konsultacije sa našim specijalistom biće vam saopštena puna cena tretmana.