Strije su do sada bile skoro nerešiv problem u medicini. Frakcionisani Er:Yag laser dovodi do uspostavljanja pravilne arhitektonike kože što je presudno za dobar rezultat u otklanjanju strija.

Za uklanjanje strija nijedan do sada korišćena metoda nije mogla da proizvede tako snažan efekat, uz veoma kratak period oporavka od samo 24 sata.

Tretman Frakcionisanim Er:Yag laserom za strije je veoma sigurna procedura koja korišćenjem tehnike frakcionisanja laserskog zraka pravi mikroskopske ranice duboko u koži, što omogućava da se površinski sloj kože obnovi za 24 sata a tretirane zone u dubljim slojevima derma izazivaju proizvodnju potpuno novih kolagenih vlakana sa fantastičnim rezultatima, eliminacija strija uz istovremeno zatezanje tretirane kože.

Činjenica je da gojaznost nije samo estetski problem već bolest koja može dovesti do poremećaja drugih sistema u organizmu, pre svega kardio-vaskularnog i koštano-zglobnog, kao i do pojave dijabetesa. Obzirom da je gojaznost posledica na čije stvaranje utiču mnogi faktori (prisutvo određenih bolesti, psiho-socijalni poremećaji, način ishrane, životna dob, fizička aktivnost i dr.), lečenje je složen proces i ne može se svesti na brzu rigoroznu dijetu. Lečenje gojaznosti sprovodi se na nekoliko ključnih frontova istovremeno:

Menjanje životnih navika
Redukciona dijeta
Fizikalna terapija
Fizička aktivnost
Stalna stručna pomoć

Menjanje životnih navika

Poznato je da je gojaznost delom i posledica savremenog načina života, koji je doprineo stvaranju loših navika u ishrani i padu kvaliteta namirnica na tržištu. Navike su individualne, najčešće je ritam obroka neredovan, uz često konzumiranje alkoholnih i zaslađenih gaziranih pića, pri čemu je unos vode redak i nedovoljan. Takođe, obilje brze hrane, grickalica i slatkiša kao način ishrane u toku dana i obilni obroci u kasnim večernjim časovima. Često se hrana uzima uz brzo i nedovoljno žvakanje kao i uz gledanje televizije ili čitanje.

Redukciona dijeta

Dijeta mora biti stručno planirana i kontrolisana da bi imala dugotrajne efekte i kako bi se na zdrav način dostigla idealna ili željena telesna težina. Suština redukcione dijete je da energetski unos treba da bude niži od potrošnje u periodu mršavljenja. U cilju očuvanja zdravlja neophodno je voditi računa o vrstama i kvalitetu namirnica, kao i o sadržaju minerala i vitamina i drugih hranljivih sastojaka.

Fizikalna terapija

U cilju lečenja gojaznosti ova terapija omogućuje brži i ciljani gubitak masnih naslaga, pri čemu se čuva mišićna masa i stimuliše tonus kože. Primenom fizikalne terapije put do postizanja idealne ili željene telesne težine je brži i za pacijenta lakši, a rezultat daje skladnu figuru tela zahvaljujući mogućnosti njene korekcije. U toku lečenja primenjujemo sledeće procedure fizikalne terapije:

-ultrazvuk
-laser
-elektroterapija

Terapija ultrazvukom izaziva mikro vibracije masnih ćelija i međućelijske tečnosti, čime se značajno poboljšava lokalna cirkulacija. Ubrzanje cirkulacije stimuliše efikasniji transport masti i vode sa tretiranog područja na mesta gde mogu da se razgrade i budu izvor energije za metaboličku aktivnost.

Terapija laserom stimuliše ćelijski metabolizam, ubrzava cirkulaciju limfe, krvi i toksina čime se postiže pojačana prokrvljenost tkiva, ubrzana pokretljivost međućelijske tečnosti i razlaganje masti. Lanci triglicerida se razbijaju na monogliceride koji se lakše oslobađaju iz masnih ćelija.

Elektroterapija se sprovodi pulsnim faradskim strujama koje omogućuju kontrolisanu lokalnu redukciju masnog tkiva, toniziranje mišića i kože. Ova terapija značajno ubrzava izbacivanje toksina i nagomilane tečnosti u međućelijskim prostorima iz organizma. U toku elektroterapije primenjuju se dve frekvence struje sa različitim dejstvom. Pri nižoj frekvenci ubrzavaju se procesi unutar masnog tkiva, a pri višoj vrši se toniziranje, odnosno zatezanje kože tela, tako da ona prati promene nastale u lečenju gojaznosti.

Fizička aktivnost

Ova aktivnost povećava potrošnju energije,odnosno ubrzava metabolizam i na taj način pospešuje lečenje gojaznosti. Osim toga, ona značajno učvršćuje mišiće, po potrebi ih i razvija, poboljšava odnos mišićne mase i masnog tkiva, što doprinosi boljem fizičkom izgledu nakon postignute optimalne telesne težine. U toku lečenja gojaznosti fizička aktivnost se usklađuje sa viškom kilograma i životnom dobi pacijenta. Nakon postizanja željene težine fizička aktivnost treba da bude usklađena sa promenama životnog stila.

Stalna stručna pomoć

Stručna pomoć neophodna je od početka lečenja gojaznosti u cilju sagledavanja uzroka nastanka gojaznosti, trenutnog zdravstvenog stanja pacijenta i propisivanja odgovarajuće dijete i terapija. U toku konsultacija sagledavaju se svi ostali individualni psiho-socijalni problemi vezani za gojaznost. Kontrole težine i obima tela vrše se pre i nakon terapija.U toku procesa lečenja gojaznosti obavezne su kontrole težine čiju učestalost određuje stručno lice.

Kada se postigne željena težina počinje program njenog održavanja. Program podrazumeva pravilnu uravnoteženu ishranu u odnosu na kalorijsku i hranljivu vrednost namirnica, uredan ritam obroka, konzumiranje dovoljne količine tečnosti, preporučenu fizičku aktivnost i stalnu pomoć višeg fizioterapeuta u cilju postizanja dobrog izgleda i kondicije uz povremenu kontrolu težine. Svi pregledi, konsultacije i kontrole su besplatni.