Hemijski piling je jedna od najboljih načina borbe protiv starenja kože. To je najčešće izvođena dermatokozmetološka procedura. Postupak pri kome dolazi do kontrolisane destrukcije površnog sloja kože.Zbog efikasnosti ovaj postupak je sve popularniji.

Hemijske pilinge treba da izvodi isključivo lekar specijalista – dermatolog.

Prevenstveno se izvodi zbog snažnog esteskog efekta koji ima na kožu, ali u dermatologi se koristi i za lečenje određenih stanja i poremećaja.Rezulatati pilinga su višestruki, jer se deluje na viša slojeva kože. Površni sloj se uklanja, a koliko će biti dubok piling zavisi od jačine i osobina hemijske supstance, tj. kiseline koja se koriti i dužine trajanja pilinga. Efekti pilinga su očigledni odmah, po završetku tretmana, koža je sjajnija, svežija, odaje se utisak odmorne i podmlađene koži. Delovanje na dublje slojeve kože, kao i na lojne žlezde, je je produžen, jer se pobuđuju regenerativni procesi, prvenstveno se ubrzava sinteza kolagena u dubljim slojevima kože. Vremenom koža postajeje jača i čvršća, Pored ovih osobina, u lečenju nekih kožnih oboljenja koriste se zbog antinflamatornog delovanja, u najčešće lečenju u akni, keratoza i seboreje.

Treba ih razlikovati od kozmetičkih tretmana sa voćnim kiselinama, u kojime se koriste mali procenti kiselina, koje osvežavaju lice, ali nemaju efekat kakav imaju pilinzi!

Ali , kako pilinge često izvode osobe bez dovoljno kvalifikacija i znanja (najčešće kozmetičari), kod mnogih postoji strah, nedoumice u efikasnost i sigurnost ovih postupaka. Nadamo se da ćemo ovim tekstom da ukonimo mnoge zablude.

Uopšteno govoreći, hemijske pilinge možemo podeliti na nekoliko kategorija u zavisnosti od dubine prodiranja preparata u kožu:

  • površne (superficijalne)
  • srednje
  • duboke

Najčešće se izvode površni pilinzi, sa glikolnom, kodžik ili retinoičnom za većinu osoba koje nemaju većih problema sa kožom. Lako se podnose ne zahtevaju posebnu priprenu, a posle tretmana se savetuje nega određenim hranljivim kremama. Efekti su vidljivi odmah, mogu se obaljati svakodnevne obaveze. Portebno je uraditi više tretmana, po dogovoru sa dermatologom.

Srednje jaki pilizi trihlorsirćetnom kiselinom izazivaju jaču reakciju kože, u vidu crvenila i ljuštenja kože. Rade se povremeno, najčešće u tretiranju opuštene kože lica. Obično se oko 7 dana provodi u kuću, posle se mora još najmanje tri meseca izbegava sunce. Efekti su izuzetni.

Pre svakog postupka potrebno je detaljno pregledati kožu i odrediti tip pilinga koji je najoptimalniji. U zavisnosti kakav se efekat želi odlučuje se o najoptimalnijem preparatu. Pre svakog postupka neophodno je pacijenta detaljno obavestiti o proceduri izvođenja, kao i o nezi kože posle izvođenja pilinga.

Više površnih pilinga često daje rezultate slične dubokom pilingu, uz manje rizika i brži oporavak.

Deluje se na najpovršniji sloj kože- epidermis. Zbog toga se i preporučuje kod bolesti i stanja koja zahvataju površne slojeve kože: keratoze, pigmentacija, površne sitne bore, kod koža koja je oštećena usled intenzivnog sunčanja (fotooštećenje).

U tu grupu se ubrajaju AHA, salicilna kiseline, i niske koncentracije THA (10-20%)

AHA – alfa hidroksi kiseline- glikolna kiselina, najpopularnija grupa pilinga koja se koristi u preparatima za profesionalnu upotrebu, kao i sastojak krema za svakodnevnu upotrebu. Najviše se, pored glikolne, koriste mlečna, jabučna, limunska i vinska kiselina. Glikolna kiselina se najviše koristi; zbog svoje male molesulske mase lako prodire kroz kožu.

U niskim koncentracijama 5- 10%, uklanjaju najpovršniji sloj epiderma. Redovnim korišćenjem koža postaje mekša. Ovakve koncentracije se nalaze u preparatima za svakodnavnu upotrebu samostalno ili u okviru profesionalnih tretmana fotooštećene kože i bora, u lečenju akni i pojedinih oblika fleka.

U većim koncetracijama, između 10 i 15%, efekat je izraženiji i dugotrajniji, nego kod slabijih preparata. Najčešće se koriste kao priprema za jače, tj. dublje pilinge.

Koncentracije od 50 i 70% se nanose na kožu pod nadzorom lekara, u trajanju od 3-8 minuta. Efekat ovih potentnih preparata zavisi i od njihovog ph (kiselosti-što je niži ph, kiselost je veća), koncentracije (veća koncentracija snažniji je odgovor), koliko dugo ostaje na koži, i stanje kože pre pilinga. Iako su posle jednog pilinga vidljivi efekti, potrebno je postupak ponoviti više puta.

Alfa-hidroksi kiseline, naročito glikolna kiselina, su važne u nezi kože. Kada se pravilno i redovno koristi usporava starenje kože; koža izgleda svežije, mlađe, postojeće fleke i sitne bore se nestaju.

Alfa-hidroksi kiseline, naročito glikolna kiselina, su važne u nezi kože. Kada se pravilno i redovno koristi usporava starenje kože; koža izgleda svežije, mlađe, postojeće fleke i sitne bore se nestaju. Ponekad se posle pilinga može pojaviti blago crvenilo koje nestane posle nekoliko minuta do par sati. Ne ostavljaju trajne posledice. Koristi se često kod masne kože i u terapiji mitisera i akni, jer dovodi, između ostalog, i do smanjenog mašćenja kože i bolje drenaže sebuma iz žlezda.

Kodžik kiselina, kao i glikolna, izaziva površni piling, i osim blagog crvenila, koje prođe za 1-2 sata, nema neželjenih efekata. Može se raditi i u letnjim mesecima, a koža se mora zaštiti visokim faktoro. Ipak, nema sučanja u solarijumu i na plaži.

Retinoična kiselina, najčešće se radi jedanput mesečno. Najčešće drugog i trećeg dana pojavljuje se blago perutanje, površni sloj se u potpunosti regeneriše i ten je blistav. Oseća se blago peckanje, povremeno osećaj zažarenosti, koji prođu veoma brzo.

Trihlorsirćetna kiselina: rade se 1.2x godišnje, u koncentracijama od 10- 35%, izaziva jaču reakciju u vidu crvenila, a ljuštenje kože je između 5. i 10. dana. U toku tretmana oseća se jaka zažarenost i toplota, koji se povuku 10 minuta po okončanju tretmana Savetuje se, zbog crvenila i ljuštenja kože boravak u kući prve nedelje. Neohodna je nega hranljivim kremama.