Hijaluronska kiselina ili hijaluronski fileri se najčešće koriste za popunjavanje bora na licu i vratu, za lifting lica, podizanjem i popunjavanjem jagodica kao i za hidrataciju i ispravljanje neravnina na koži celog lica.

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u vezivnom tkivu ljudske kože, a čini kožu elastičnom i čvrstom. Hijaluron ima veoma slične efekte kao i kolagen, ali efekti ubacivanja hijaluronske kiseline traju znatno duže, a reakcije organizma na supstancu su izuzetno retke.

Bezbednost hijaluronske kiseline

Hijaluronska kiselina je relativno nov preparat koji je dobio dozvolu za upotrebu u dermatologiji 2003. godine posle brojnih kliničkih studija na velikom broju pacijenata a koristi se već čitavu deceniju. Reakcije na hijaluron znatno su ređe od reakcija na kolagen, a rezultati traju duže (kolagen 3-4 meseca a hijaluronska kiselina 6-9 meseci, u zavisnosti od regije koja je njom tretirana).

Tretman hijaluronom je sigurna procedura, jer je on i inače prirodan sastojak kože. Hijaluronska kiselina nije napravljena od životinjskog ili humanog materijala, pa stoga nema rizika od infekcije, a rizik od prolazne alergijske reakcije je veoma nizak, tj. one se javljaju veoma retko.

Tretman hijaluronskim filerima

Uz pomoć male igle i injekcije, hijaluronska kiselina se ubacuje u kožu u cilju izravnjavanja bora lica, pre svega bora oko usana (nazolabijalnih bora), opuštenih uglova usana ili za popunjavanje ožiljaka. Sama procedura ubrizgavanja hijalurona nije prijatna, zbog čega se primenjuje lokalna anestezija kojom se bol prilikom intervencije eliminiše, a procedura se lako podnosi.

Neželjeni efekti tretmana hijaluronskom kiselinom

U prvih 24 časa na mestu injekcije pojavljuje se blagi otok. Kod nekih pacijenata može se javiti modrica koja posle nekoliko dana prolazi. Veoma retko, na mestu injekcije može se stvoriti otvrdnuće i crvenilo kao posledica alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu, ali se ova reakcija može tretirati i prolazne je prirode, a najčešće ne remeti normalan izgled lica.