Promene krvnih sudova kože su male kapilarne ili venske mreže na nosu, obrazima, bradi i malformacije krvnih sudova donjih ekstremiteta i drugih delova tela, uz vrlo jasno razlikovanje subdermalnih i intradermalnih vena, crvenih i plavičastih kapilarnih mreža.

To su obično nasledne predispozicije, oboljenja kardiovaskularnog sistema, traumatske ili slične posledice operacija. Osim prethodno navedenog, varikozna oboljenja koja prate trudnoću i porođaj predstavljaju glavne faktore za nastajanje promena krvnih sudova kože stopala.

Načini uklanjanje krvnih sudova

Tradicionalne metode su ograničene na postupak elektrokoagulacije, skleroterapiju i hirurško uklanjanje vena i krvnih sudova. Sve ove metode imaju serijski suštinske nedostatke kao što su nastajanje hiperpigmentacija, hipopigmentacija (nestanak pigmenta kože), alergijske reakcije na ubrizgane lekove prilikom skleroterapije.

Najefikasniju metodu za tretiranje krvnih sudova omogućavaju takozvani Nd:YAG laseri. Emisija ovog tipa lasera omogućava da se efikasno tretiraju prošireni kapilari, zvezdasti hemangiomi i male dermalne venske mreže i to bez oštećivanja drugih struktura.

Terapeutski uticaj lasera zasnovan je na jedinstvenoj osobini laserske svetlosti da interreaguje sa tretiranim tkivom. Laserskim uklanjanjem neestetskih krvnih sudova, upotrebom jedinstvene tehnologije 1064nm Nd:YAG lasera, emituju se svetlosni impulsi, čiju energiju upija hemoglobin u krvi. Energija se transformiše u toplotu koja dovodi do koagulacije krvi i specifičnog „zavarivanja“ zidova neželjenih krvnih sudova. Ovo rezultira uklanjanjem krvnih sudova, a krvotok se preusmerava na vene koje se nalaze duboko ispod površine kože.

Krvni sudovi koji mogu biti tretirani Nd:YAG laserom

To su golim okom vidljivi, odvojeni ili mrežasti kapilari tela i lica, paukolike vene prečnika do 1,5 mm, vene na nogama prečnika 1-3 mm, urođeni ili stečeni hemangiomi itd.

Osećaj tokom tretmana

Najčešće pacijenti karakterišu ovaj osećaj kao blagi ubod iglom. Poseban sistem za hlađenje smanjuje neprijatan osećaj i sprečava zagrevanje zdrave kože.

Trajanje tretmana

Trajanje tretmana zavisi od broja i gustine tretiranih krvnih sudova. Na primer, u slučaju zvezdastog hemangioma tretman traje nekoliko sekundi. Ovo nije slučaj kada je u pitanju tretman većeg broja kapilara na donjim ekstremitetima, za šta je potrebno više vremena.

Broj tretmana

Broj tretmana zavisi od tipa, boje, konfiguracije i broja krvnih sudova. Često je do dva tretmana dovoljno da se postigne rezultat, pri čemu se drugi tretman obavlja najkasnije 3 do 4 nedelje nakon prvog tretmana. U slučajevima gde više krvnih sudova formira kapilarnu mrežu moguće je da će biti potrebna više od 2 tretmana. Međutim, vidljivo smanjenje kapilara primetno je posle svakog pojedinačnog tretmana.

Rezultati tretmana

Svaka osoba poseduje individualne karakteristike. Kod tretiranja uobičajenih slučajeva pojedinačnog krvnog suda (na primer na nozdrvi) ili onih koji su zvezdastog oblika, krvni sudovi nestaju u periodu od 2-3 nedelje. Kod većeg broja krvnih sudova rezultat dolazi postepeno sa svakim sledećim tretmanom.

Moguće posledice

Odmah nakon procedure, na tretiranoj zoni se dan ili dva primećuje blago crvenilo sa neznatnim otokom. Sam krvni sud potamni nakon tretmana, i za 2,3 do 4 nedelje se resorbuje iz organizma i nestaje. Nakon tretmana obavezno se mora koristiti krema sa zaštitnim faktorom, naročito tokom toplijeg dela godine, kako bi se izbegla hiperpigmentacija. Korektivna šminka može se nanositi na tretiranu zonu.

Mogućnost ponovnog javljanja

Tretirani krvni sudovi se ne pojavljuju ponovo, ali ukoliko postoji predispozicija, moguće je da će se pojaviti novi krvni sud oko tretirane zone. Ovi krvni sudovi takođe mogu biti tretirani.