Mikrodermoabrazija je vrlo blaga i neagresivna metoda uklanjanja površnog sloja kože, tj izumrlh ćelija stratum korneuma. To je jedna od baznih procedura poboljšanja teksture kože. Prvi put je korisćena u Italiji 1985. godine i od tada se primenjuje u gotovo svim zemljama sveta.

Na kom tipu kože je mikrodermoabrazija najuspešnija i za šta se najčešće koristi?

Mikrodermoabrazija je primenljiva i uspešna kod svih tipova kože: mladjih, starijih, svetle ili tamne puti. Mikrodermoabrazija se koristi za smanjivanje proširenih pora, regulaciju masnoće kože, korekciju sitnih bora, korekciju površnih ožiljaka i hiperpigmentacije.

Može li se mikrodermoabrazija primenjivati na različitim delovima tela ili samo na licu?

Menjanjem veličine i gustine kristala prilikom tretmana, može se koristiti za regije lica, vrata, ledja, laktova, butina. Ipak, preporučuje se da tretman sprovodi ili nadgleda obučen dermatolog.

Postoje li različite metode mikrodermoabrazije?

Postoje dva osnovna načina rada – prvi, sa kristalima aluminijum oksida i drugi, sa dijamantskim kristalima različitog prečnika. Stepen dermoabrazije odredjuje se veličinom dijamantske sonde, brzinom i brojem prelaza preko tretirane površine kože.

Da li je mikrodermoabrazija uspešna?

Uzimanjem uzoraka kože i histopatološkom analizom nakon šest tretmana došlo se do otkrića da promene ne nastaju samo u najpovršnijem sloju kože već u svim nivoima i u svim strukturama tretirane kože.

Promena u debljini kože najizražajnija je na površini kože – epidermu. Nakon navedenih šest tretmana u kome se jedna ista regija tretirala tri puta, epiderm je sa 0,01 mm dostizao 0,06 mm. Takodje, pigmentne ćelije postaju ujednačene veličine i broja. U trecem sloju kože, dermu, krvni sudovi imaju izražajniji splet čime se omogućava bolja oksigenacija kože i broj koleagenih vlakana. Kolagena vlakna su nakon tretmana postajala čvršća, gušća i orjentisana horizontalno. Više od šest tretmana povećavalo je i broj elastičnih vlakana.

Kada mikrodermoabrazija nije metoda izbora?

Mikrodermoabraziju nije preporučljivo primenjivati kada pacijent boluje od rozacee, telangiektazija ili proširenih kapilara, bakterijskih infekcija kože, herpesa, zaravnjenih bradavica ili kada koristi izitretinoin – roakutan.

Koje su prednosti mikrodermoabrazije?

Najveća prednost mikrodermoabrazije je što ne postoji potrebno vreme oporavka od ovog tretmana, tako da pacijent može odmah nakon tretmana obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Takodje, mikrodermoabrazija je potpuno bezbolna procedura i pacijent odmah nakon tretmana može videti rezultat.

Koje su mane mikrodermoabrazije?

Mikrodermoabrazija je veoma limitirana kod dubljih procesa kao što su duboke bore lica, veliki i opsežni ožiljci ili duboka hiperpigmentacija.

Koje su moguće komplikacije nakon tretmana?

Nakon tretmana moguće je kratkotrajno crvenilo kože, podlivi na mestima gde vakuum jače povuče kožu (veoma mali i prolaze za dva dana) i hiperpigmentacija nakon tretmana – samo ako se primenjuje vrlo agresivna mikrodermoabrazija kod Fitzpatrick tipa kože IV i V.