Ukoliko se približavate tridesetim, ili ste i stariji, sigurno ste primetili sitne bore na spoljašnjim uglovima očiju, tzv. bore smejalice, ili bore između obrva ili na čelu, pogotovu kada ste u živoj raspravi ili bilo kakvom emocionalnom uzbuđenju. To su početni znaci pojave bora, kojeće se vremenom produbljivati i postajati stalne i biti vidljive i u stanju mirovanja. Nastaju tako što uvek iznova ponavljamo iste pokrete , iste izraze lica. Ove bore nastaju kontarkcijom vlakana mišića neposterdno ispod kože.

Botulinom toxin A je prečišćeni protein koji proizvode bakterije clostridium dificile.

Rastvor se unosi u određena mesta na licu direktno u mišić. U narednih 5-7 dana efekti počinju da se vide. Rastvor Botulinom toxin A blokira nervne impulse, na tim mestima mišić se opušta, i vremenom se gube vidljive bore. Funkcija mišića nije u celini sprečena već samo delimično. Lice u celini dobija blaži, mlađi izraz, gubi se grč mišića čela koji , inače, daju umoran , strog i stariji izgled. Efekat traje između 3-6 meseci. Ubacivanjem preparata u određene mišiće moguće je podići obrve, tako da oči izgledaju krupnije a obrve imaju izgled blagog luka. Mnogi ovaj efekat nazivaju facelifting ili oblikovanje lica.

Najčešćese tretiraju bore između očiju, duboke bore čela i sitne bore smejalice na spoljašnjim strana očiju. Njime se tretiraju sitne bore oko usana i bore na vratu. Efekat se postiže samo na mestima, tj. mišićima gde se ubrizgava preparat, ostali deliovi tela su nepromenjeni.

Botulinom toxin A je medicinsko sredsvo, koje se koristi u mnogim granama medicine. Tretiranjem spazma očiju, što koriste neurolozi i oftalmolozi, tretiraju se i bore oko očiju. Takođe, u lečenju migrene, sa propratnim efektom i na bore, kada nastaje poboljšanje i odsudstvo migrenskih glavobolja, vise od 6 meseci, pa do godinu dana, kada uveliko prestane delovanje preparata.

Osim u estetskoj dermatologiji on se koristi u dermatologiji u lečenju veoma neprijatnog stanja – pojačanog znojenja, tj. hiperhidroze.

Botulinom toxin A se koristi za:

Podizanje obrva

Poboljšanje bora čela, između obrva i bora smejalica

Tretiranje bora oko usana i na vratu

U lečenju hiperhidroze, tj.pojačanog znojenja pazuha, šaka i stopala