Mezoterapija se primenjuje u:

-Podmlađivanju

-Skidanju lokalnih masnih naslaga

-Celulitu

-Strijama

-Lečenju ožiljaka

-Uklanjanju podočnjaka

Mezoterapija je tehnika uvođenja lekovitih sredstava sa ciljem da se deluje lokalno: na kožu i na potkožno masno tkivo. Ova terapija je pronađena 50- ih godina XX veka. Od tada se koristi u lečenju ne samo kožnih ili estetskih problema, već i raznih medicinskih problema.

Mezoterapija je bezbedna procedura, alternativa agresivnim i invazivnim estetskim tehikama. Ubacivanjem farmakološki aktivnih substanci podstiče se obnavljanje kože.

Posle tretmana pacijenti opisuju da njihova koža izgleda odmorno, da sija, da je čvršća.

Mezoterapija može biti i dodatna u drugim tehnikama podmalđivanja: hemijskim pilinzima i hirurškom liftingu i drugim operativnim procedurama.

Tehnika se sastoji od ubacivanja preprata u kožu pomoću veoma tankih igala (debljine trepavice), pa je procedura praktično bezbolna. Preparati se daju u veoma malim dozama, na određena područja koja su problematična. Malo, retko i tamo gde treba! Tako se izbegava resorpcija u krvotok i nema sisitemskih manifestacija. Za svakog pacijenta, u zavisnosti od problema koji se tretira, posebno se prave preparati koji su kombinacija lekova, vitamina, amino kiselina i prirodnih, biljnih preparata.

Mezoterapija se koristi u estetskoj dermatologiji najčešće kod:

 • zatezanju kože a lica i tela, u podmlađivanju lica i uklanjanju bora
 • ukalnjanje celulita
 • lipoliza – uklanjanje masnih naslaga,
 • u tretiranju različitih tipova ćelavosti,opadanja kose, suvoće dlake
 • ožiljaka
 • strija
 • akni i posledica akni
 • fleka i pormemećaja pigmetacije
 • crvenila lica i proširenih kapilara
 • u pripremi (pre plastičnih operacija) i rehabilitaciji pacijenata (posle operacija)
 • zajedno sa hemijskim pilinzima

Indikacije su brojne.

Ovu tehniku isključivo radi doktor!

Odraslim zdravim osobama, starosti između 18 i 75. godine života, može se raditi mezoterapija.

Mezoterapija

Mezoterapija je metoda kojom se vitamini, minerali, antioksidansi i ostale aktivne supstance ubrizgavaju direktno u treći sloj kože u kome se nalaze sitni krvni sudovi, mezoderm. Mezoterapijom se dobija intenzivnija hidratacija i ishrana same kože, a proces starenja se značajno usporava.

Prva upotreba mezoterapije bila je u svrhu redukcije bolova. Mezoterapiju je prvi primenio M. Pistor 1952. godine u Francuskoj. Nakon objavljivanja njegovog rada mezoterapija se koristila za smanjivanje celulita, masnih naslaga i poboljšanja ishrane i izgleda kože.

Kako starimo koža doživljava promene kao što su gubitak teksture i elastičnosti, nejednakost u pigmentaciji, gubi se potkožno masno tkivo a koža postaje slabije prokrvljena, na površini prominiraju prošireni kapilari. Većina navedenih promena nastaje sa smanjenom funkcijom fibroblasta, uticajem UV sunčevog zračenja, slobodnih radikala, štetnog uticaja spoljne sredine. Aplikacija antioksidanata, vitamina, aminokiselina u srednji sloj kože omogućava direktno snabdevanje krvnih sudova kože svim potrebnim sastojcima.

Dejstvo mezoterapije

Površni sloj kože ima funkciju barijere prema supstancama iz spoljne sredine, čime štiti naš organizam ali i ne dozvoljava resorpciju više od 10 % aktivne supstance koja postoji u regenerativnim kremama.

Cilj mezoterapije u procesu podmladjivanja kože jeste povećanje aktivnosti fibroblasta, ćelija odgovornih za produkciju kolagena, elastina i hijalurona u koži kao i aplikacija pune koncentracije aktivnih supstanci neophodnih za obnavljanje zdrave i mladalačke kože. Sa ponavljanjem procedura smanjuje se dubina bora, povećava se količina kolagena a samim tim i popravlja tonus kože.

Mezoterepijske supstance

Mogu se koristiti sterilne supstance koje sadrže jednu aktivnu supstancu (hijaluronsku kiselinu, vitamin C, vitamin A , aminokiseline) ili se mogu koristiti kokteli navedenih supstanci u zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo.

Postupak tretmana

Radi se serija terapija za lice najčešće od 3 do 4 tretmana. U zavisnosti od materijala koji se koristi tretmani mogu biti na 1 do 2 nedelje ili na mesec dana. Održavanje se može raditi jedan put u dva meseca ili sa ponovnom serijom nakon 6 do 8 meseci. Sama procedura najčešće se sastoji iz apliciranja sterilnih koktela minijaturnim ubodima – do 2 milimetra dubine na svakih centimetar širine površine kože.

Oblasti primene

Mezoterapija se radi na licu, vratu, dekolteu, rukama ili butinama.

Druga važna indikacija za mezoterapiju jeste redukcija celulita. Tada se koriste supstance koje tope masnoću, pojačavaju cirkulaciju, omogućavaju bolju drenažu ili imaju diuretičko dejstvo.

Kontraindikacije mezoterapije

Kontraindikacije za mezoterapiju su: autoimuna oboljenja, poremećaj u zgrušavanju krvi, trudnoća, diabetes melitus, bakterijske infekcije kože.

Ne može se raditi kod:

 • trudnica i tokom dojenja
 • akutnih infektivnih bolesti
 • kod kožnih bolesti u fazi pogoršanja
 • obolelih od dijabetesa
 • obolelih od malignih bolesti
 • kod kojih postoji poremećaj u zgrušavanju krvi
 • obolelih od kardiovaskularnih bolesti
 • teških bolesti bubrega i jetre u radu…

Mezoterapija može biti izvanredna dopuna drugim estetskim procedurama kao što su tretman hijaluronskom kiselinom, tretman botoksom, hemijski pilinzi, hirurški lifting, a redovnim tretmanima značajno se odlaže period korišćenja agresivnijih hirurških metoda.