Kaže se da su oči ogledalo duše, a što su onda nokti? Mnogi bi rekli da su oni ogledalo zdravlja. Naime, po noktima se često mogu prepoznati znakovi brojnih poremećaja i bolesti, kao što su psorijaza, lupus, bolesti srca, bubrega i jetra, dijabetes, anemija, nedostatak drugih vitamina i minerala kao što je cink, pa čak i melanom.

Pogledajte da li su vaši nokti glatki i ružičasti. Da li su možda kvrgavi, imaju li čudnu boju? Ako je to slučaj, vreme je da preduzmete ozbiljnije korake kako bi vam nokti ponovno postali lepi i zdravi.

Otkrijte bolest

Nažalost, kod nekih osoba izgled noktiju nije odraz nebrige i loše ishrane, nego odraz određenog zdravstvenog stanja i poremećaja. Evo kako po noktima možete sami prepoznati šta u vašem telu ne funkcioniše kako treba:

1. Bolesti jetre – osobe čija jetra ne funkcioniše kako treba imaće najčešće bele nokte.

2. Bolesti pluća – osobe koje imaju probleme s plućima imaju žućkaste nokte, s malo ružičastog pojasa oko korena. Takođe, ljudi s plućnim problemima imaju problema s pojačanim rastom kožice oko noktiju.

3. Bolesti srca – osobe koje imaju problema sa srcem, imaju često nokte crvene boje.
4. Dijabetes – osobe koje imaju problema sa šećernom bolesti imaju žućkaste nokte, s malo ružičastog pojasa kod korena.
5. Anemija – osobe koje imaju problema s anemijom, imaju blede nokte, koji se često uvijaju u oblik kašičice.
6. Melanom – Osobe koje imaju tu vrlo opasnu bolest verovatno će imati tamne linije pod noktima.
7. Lupus – Osobe koje imaju ovu bolest često kod korena noktiju imaju nepravilne crvene linije.
8. Psorijaza – Osobe koje imaju problema sa psorijazom imaju često debele žućkaste nokte koji imaju ispucali izgled.
9. Gljivice na noktima – Ako primetite zelenkasti ili žućkastu nijansu na noktima, velika je mogućnost da su vaše nokte zahvatile gljivice. Takođe, ova vrsta infekcije može uzrokovati oticanje i bol na području korena nokta, odnosno području oko nokta. Isto tako i bakterijske infekcije mogu izazvati promene na boji nokta.

Odvajanje slojeva noktiju

Svaki nokat se sastoji od nekoliko slojeva keratina. Ti slojevi slepljeni su zajedno, te zajedno čine čvrst nokat. No, kada su nokti izloženi hladnom i suvom vazduhu ili su pak dugo u vodi, postoji mogućnost da će se ti slojevi odvajati, što će činiti da nokti budu tanji. Ako upravo imate problema s listanjem slojeva, pokušajte da ojačate nokte određenim lakom za nokte. Takođe, povećajte konzumaciju biljnih ulja.

 

Pucanje noktiju, Cepanje noktiju

Oko 20 odsto žena ima problem s pojačanim pucanjem noktiju, a najčešći uzrok je usporeni rad štitne žlezde, što pak uzrokuje preterano isušivanje i pucanje noktiju. Osim problema s radom štitnjače, uzrok pucanja noktiju može biti i loša, nezdrava ishrana, s vrlo malo zdravih nutritivnih sastojaka – posebno proteina i gvožđa, ali i drugih vitamina i minerala. U tom slučaju potrebno je uzimati B-kompleks, kao dodatak ishrani, koji najčešće pomogne u problemu s noktima. Cepanje nokta se javlja u 30% zdravih osoba (posebno kod žena). Lakovi za nokte, deterdženti ili fizička trauma oštećuju veze u nokatnoj ploči i dovode do listanja.

Žuti nokti

Iako žuti nokti mogu biti indikator brojnih poremećaja i bolesti, s druge strane to ne znači da ih vi imate. Naime, žuti nokti mogu biti rezultat čestog korišćenja lakova za nokte, njihovog poliranja i sl. Ako je tako, ostavite jedno vreme nokte bez laka ili bilo kakvih poliranja, kako bi se ponovno obnovili i dobili svoju zdravu prirodnu ružičastu boju. Kada nanosite lak za nokte preporučamo da pre toga nanesete bazni zaštitni lak. Žuto prebojeni nokti su česti kod poremećaja limfne drenaže, tumora bronha, AIDSa ili upotrebe tertaciklina.

Male bele tačkice

Mogu se javiti pod jednim ili više noktiju i iako izgledaju neobično, one nisu opasne. Verovatno ih je većina osoba imala barem jednom u životu. Te bele mrlje najčešće se javljaju kada se dogodi neka trauma nokta na području korena. Te bele fleke ćete imati dok nokat ne izraste. S druge strane bele fleke mogu da budu znak nedostatka cinka u organizmu. Male bele tačkice (Leukonihija) su uzrokovane blagim traumama, tj povredama matriksa nokta. Stanje je bezazleno i prolazno, kako nokat raste. Ako primetite veliki broj belih tački na nokatnim pločama obratite se dermatologu. Uzrok moze biti anemija, ciroza jetre, ulcerozni kolitis, ulkusna bolest, stanja posle hemioterapije.

Gljivične infekcije nokta

Gljivične infekcije su najčešće infekcije nokta. Češće se javljaju na stopalima nego na šakama, Znaci i simptomi uključuju:

  • promenu boje nokta – nokat postaje žut, beličast ili zelenosmeđe;
  • postaje zadebljan, iskrivljen i krhak.

Komadići uništenog nokta skupljaju se ispod zdravog dela nokta te se konačno ceo nokat može odvojiti od svog ležišta.

Gljivična infekcija postepeno zahvata nokat i može ga potpuno uništiti. Gljivična infekcija započinje s unutrašnje strane nokatne ploče. U početnom stadijumu infekcije najčešće se promeni boja nokta, nokat postaje zadebljan, iskrivljen i krhak. Izloženost vlazi i toplini pogoduje razvoju gljivične infekcije (npr znoj koji nastaje zbog nošenja zatvorene obuće, korišćenje zajedničkih tuševa – u sportskim objektima, kupalištima). U prošlosti su se za lečenje gljivične infekcije noktiju koristili lekovi za lokalnu primenu. Terapija je trajala dugo , no sada postoje novi lekovi koji se uzimaju na usta i vrlo su delotvori pa se terapije mogu kombinovati.

Gljivične infekcije su uobičajene kod starijih ljudi. To je zbog toga što posle 40-te godine nokti rastu sporije i manje su otporni na infekcije. Postoji veći rizik za razvoj gljivične infekcije na nožnim prstima ako se stopala jako znoje, te ako se nose čarape i cipele koje onemogućavaju ventilaciju i ne upijaju znoj. Infekcija se takođe može razviti ako hodate bosi po vlažnim mestima, te kao rezultat komplikacija drugih infekcija. Gljivične infekcije na prstima ruku često su posledica prevelikog izlaganja vodi i deterdžentima. Vlaga koja nastaje ispod veštačkih noktiju takođe može podstaći rast gljiva.

Ponekad gljivične infekcije noktiju mogu biti bolne. Istraživanja takođe pokazuju da one stvaraju veći rizik za druge, ozbiljnije probleme sa noktima. Dodatno, one mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme za ljude sa dijabetesom i za one sa oslabljenim imunitetom. U osoba s dijabetesom, može doći do poremećaja cirkulacije u stopalima. Zbog toga, bilo koja relativno mala povreda stopala – uključujući i gljivičnu infekciju noktiju – može dovesti do ozbiljnijih komplikacija, kao što je otvorena rana koja teško zarasta.

Kada gljivična infekcija noktiju jednom počne, može se održati unedogled ako se ne leči. Treba da odete lekaru na prvi znak infekcije. Gljivična infekcija noktiju obično počinju kao malena bela ili žuta mrlja na vašem noktu, a kasnije zahvata celu nokatnu ploču.

Gljivične infekcije noktiju mogu biti teške za lečenje, a ponovno javljanje infekcije je često. Ako imate gljivičnu infekciju lekar vam može prepisati jedan od tri oralna antifungalna leka koji su relativno novi na tržištu. Oni uključuju:

  • flukonazol
  • terbinafin
  • itrakonazol

Nakon primene ovi lekovi dospevaju u kožu i nakupljaju se u inficiranom noktu kako bi iskorenili gljivičnu infekciju. Najčešće eliminišu infekciju za 4-12 meseci, no ponovno javljanje infekcije je moguće. Novi lekovi su efikasniji nego oni koji su često korišćeni u prošlosti – grizeofulvin i ketokonazol. Ketokonazol primenjen na usta može izazvati teže oštećenje jetre. Osim toga ponovo javljane infekcije se češće viđa posle lečenja ovim starijim lekova. Novi lekovi su efikasniji no takođe mogu imati neke neželjene efekte – čiji obim seže od osipa na koži do oštećenja jetre. Itrakonazol, a flukonazol u manjem obimu, takođe mogu prouzrokovati nepovoljne interakcije sa drugim lekovima, što uključuje neke lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi i lekove protiv alergija. Kao dodatak oralnim lekovima FDA (Food and Drug Administration) je odobrila još jedan antigljivični lak – prvi takve vrste – nazvan ciklopiroks. Lakom se treba obojiti inficirane nokte i kožu koja ih okružuje jednom na dan. Nakon 7 dana, treba odvojiti slojeve koji se ljušte i započeti sa svežim nanošenjem. Dnevna upotreba ovog laka za vreme od godine dana i duže se pokazala kao pomoć u čišćenju gljivičnih infekcija noktiju. Takođe postoje antifungalna kreme za nokte bez recepta, koje mogu pomoći u omekšavanju noktiju i delimičnom zaustavljanju širenja ali ne iskorenjivanju gljivične infekcije. Ako je vaša infekcija noktiju ozbiljna ili bolna, lekar vam može predložiti odstranjenje nokta. Novi nokat obično će narasti na svom mestu.

Da biste pomogli sprečiti gljivične infekcije, provodite dobru higijenu stopala: držite svoje nokte suvim i čistim. Temeljno sušite svoja stopala posle kupanja, uključujući i prostore između prstiju. Ako vam se jako znoje stopala, često menjajte čarape. Povremeno skidajte cipele tokom dana, a isto tako nakon vežbanja. Zamenite cipele zatvorenih prstiju sa cipelama otvorenih prstiju. Koristite antigljivični sprej ili puder za vaša stopala i unutar cipela. Nosite gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od prevelikog izlaganja vodi. Između dve upotrebe izokrene gumene rukavice da se osuše. Ne skidajte kožu oko vaših noktiju. To može otvoriti put bakterijama u vašu kožu i prema noktima. Izbegavajte bosi hodati oko javnih bazena, tuševa ili u svlačionicama. Izaberite pouzdani manikerski i pedikerski salon koji steriliše svoje instrumente. (I, iako možete biti u napasti da sakrijete gljivične infekcije od pogleda, izbegavajte korišćenje laka za nokte i veštačkih noktiju.) Perite ruke posle dodira s inficiranim noktom. Ako niste oprezni, gljivična infekcija može preći sa jednog nokta na ostale.

Bakterijske infekcije noktiju

Bakterijske infekcije noktiju nešto su redje. Praćene su bolom, pulsiranjem, crvenilom. Bakterije izazivaju infekciju kože oko nokta, sa zahvatanjem nokatnog ležišta.

Tamna boja noktiju

Smedje do crno prebojeni nokti – Melanonihija, rezultat su povećane količine pigmenta. Tako se može formirati mladež ili lentigo simplex u nokatnom ležistu. Takodje, pojačana aktivnost i nakupljanje melanocita može se videti u melanomu nokatnog ležista – Maligna melanonihija. Jedan od najbržih i najagresivnijih karcinoma.

Tamne pruge mogu biti dokaz da ste ignorirali upozorenja da se držite podalje od nepečene svinjetine ili mesa divljači te da ste dobili parazitsku bolest trihinelozu. U medicini poznate kao krvarenja ispod noktiju, te tanke vodoravne pruge izgledaju kao da su utisnute u nokat ili neposredno ispod nokta, a zapravo je riječ o malim krvarenjima u ležištu nokta. Krvarenje ispod noktiju također je klasičan znak endokarditisa, infekcije srca. Mogu upućivati i na vaskulitis, upalu krvnih žila. Krvarenja ispod noktiju mogu biti znak i nekolicine autoimunih bolesti, uključujući psorijazu, lupus, reumatoidni artritis i antifosfolipidni sindrom, potencijalno ozbiljan poremećaj zgrušavanja krvi. Na kraju, krvarenja ispod noktiju mogu upućivati na čireve na želucu i bubrežne bolesti.

Tamna, široka, uzdužna pruga na vašem noktu, stručno nazvana melanonihija striata, može se pojaviti kao reakcija na antibiotik tetraciklin, antimalarike ili neke citostatike. Kad su poremećaju uzrok lijekovi, najčešće je zahvaćeno nekoliko noktiju. Tamne pruge mogu upućivati i na gljivičnu infekciju, osobito ako se nalaze na noktima nožnih prstiju.

Tamna pruga na noktu nožnog prsta može biti znak da su vam cipele pretijesne. Ako se nalazi na noktu prsta na ruci, možda previše radite rukama i ozlijedili ste nokte. Dobroćudne tamne, pigmentirane pruge uobičajene su kod ljudi tamne kože. Zapravo, više od tri četvrtine odraslih Afroamerikanaca ima na noktima jednu ili više njih.

No bez obzira na to jeste li svijetloputi ili tamnoputi, te smeđe ili crne pruge ne biste smjeli baš potpuno zanemariti. To osobito vrijedi ako je koža ispod prednjeg dijela nokta (a osobito ako je riječ samo o jednom noktu) također tamna, ili ako se pruga pruža u kožicu na strani nokta, što se naziva Hutchinsonovim znakom. Ovi zloslutni znakovi mogu upućivati na subungualni melanom, jako opasnu vrstu karcinoma kože na ležištu nokta, koji ima jako visoku stopu učestalosti kod određenih rasnih skupina, osobito kod Afromerikanaca, Azijata i Amerikanaca. Za razliku od većine drugih vrsta pruga na noktima, ove neće nestati. Pruge povezane s melanomom sklone su širenju. Ta vrsta karcinoma kože najčešće se javlja kod ljudi u dobi iznad pedesete.

Nokti koji se savijaju prema dolje

Nokti koji se previše savijaju prema dolje umjesto da imaju samo blagi nagib, nazvani batičasti (tubasti) nokti, nisu samo ružni naizgled. Izbočinu uzrokuje zadebljanje ležišta nokta, mekog tkiva ispod ploče nokta. Nažalost, nokti se najčešće savijaju tako polako da možda niste ni svjesni da se to događa pa stoga zanemarujete taj važan znak. Takva promjena oblika nokta najčešće je trajna.

Batičasti nokti mogu upućivati na veći broj ozbiljnih, čak i po život opasnih stanja, uključujući cirozu jetre i upalnu bolest crijeva. Također mogu biti znak da vam tijelo ne dobiva dovoljno kisika (cijanoza). U tom će slučaju nokti i koža vjerojatno poprimiti plavičastu nijansu. Batičasti nokti često se javljaju zajedno s batičastim prstima, što je uobičajen znak prisutan kod ljudi s ozbiljnim plućnim bolestima, uključujući kroničnu opstruktivnu plućnu bolest i karcinom pluća.

Nokti koji se savijaju prema gore

Ako se rubovi vaših noktiju savijaju prema gore,  to bi moglo upućivati na nedostatke u ishani,  na primer nedostatak gvozdja ili vitamina B12, što može uzrokovati anemiju. A nokti oblikovani poput kasike, ili stručno koilonihija, znak su određenih sistemskih bolesti kao što su Raynaudov sindrom i lupus. Takav znak može otkriti da ste u kontaktu  s proizvodima na bazi petroleja, možda na radnome mjestu. Ako nokti imaju oblik kasika i cesto su  debeli, to može upućivati na dijabetes.

Promjene teksture: Zadebljali nokti

Zadebljanje noktiju na prstima ruku, što se stručno naziva onihoza, može biti dobroćudan znak starenja. Nokti, međutim, s vremenom mogu tako jako zadebljati da počnu ličiti na kuku. Ako to stanje zahvati i nokte na prstima nogu, ta deformacija, stručno nazvana onihogrifoza (nokti nalik na kandže), može jako otežati hod, što je osobito opasno za starije ljude. Zadebljali nokti mogu upućivati na neku ozljedu, infekciju, slabu cirkulaciju, dijabetes ili nepravilnu prehranu.

Hrapavi nokti

Neki ljudi imaju hrapave nokte s okomitim brazdama, što se stručno naziva trahionihija. Budući da su takvi nokti često i sivkasti, neprozirni i bez sjaja, podsjećaju na brusni papir pa se zato nazivaju nokti od brusnog papira. Trahionihija može zahvatiti jedan ili više nokata na rukama i nogama. Kad zahvati svih dvadeset noktiju, prikladno se naziva “distrofija 20 nokata”.

Trahionihija, ili doslovno “hrapavi nokti”, često se javlja kod ljudi s lichen planusom, prilično rijetkom upalnom bolešću kože i usta, koja izaziva jak svrbež. Znak toga stanja također su tanki nokti koji se listaju. Zapravo, promjene na noktima katkad su jedini znak toga poremećaja. U nekim slučajevima lichen planusa javlja se oniholiza, odnosno odvajanje nokta od ležišta, a u ozbiljnijim slučajevima nokat otpadne i nikada više ne izraste.

Nokti hrapavi poput brusnog papira mogu upućivati i na druge probleme s kožom i kosom, uključujući psorijazu, ekcem, vitiligo i alopeciju areatu. Nažalost, čak i kad se liječe uzročni problemi, promjene koje na noktima izaziva trahionihija najčešće su trajne.

Lomljivi nokti

Pucanje noktiju često možemo pripisati suhim atmosferskim prilikama i agresivnim sredstvima za čišćenje, oni mogu biti pokazatelj bolesti štitnjače, nedostatka željeza i vitamina A. Raspravlja se o tome igra li u tome nekakvu ulogu i nedostatak kalcijuma.

Rupičasti nokti

Sitne udubine na noktu mogu biti znak psorijaze, česte kožne bolesti. Zapravo, čak polovina ljudi koji boluju od psorijaze ima te sitne udubine na noktima. No takva se deformacija nokta ne javlja samo u slučaju psorijaze. Ona je također vrlo često znak nekih autoimunih poremećaja, uključujući Reiterov sindrom, koji obuhvaća skup simptoma i uključuje probleme sa zglobovima, mokraćnim sistemom i očima; sarkoidozu; pemfigus, koji uzrokuje nastanak velikih mjehura i ranica na koži i sluznici; alopeciju areatu, kada ispadaju cijeli pramenovi kose.

Vodoravne brazde

Usjeci koji se pružaju preko nokta, a liječnici ih nazivaju Beauove linije, mogu upućivati na različita ozbiljna sistemska stanja. Ti usjeci nalik su malim brazdama utisnutima u nokat. Mogu se javiti na jednom noktu, ili na njih nekoliko, ili na svim noktima. Kad je zahvaćeno više od jednog nokta, linije se najčešće pojavljuju na istim mjestima na svakom noktu.

Beauove linije znak su da je neka bolest ili ozljeda nokta privremeno zaustavila njegov rast. Primjerice, te se linije katkad vide kod ljudi koji su nedavno doživjeli srčani infarkt, bili podvrgnuti operativnom zahvatu, bolovali od neke upale ili se liječili od karcinoma. Nakon liječenja ili oporavka nokti se najčešće vraćaju u normalno stanje.

Te brazde katkad se javljaju i na noktima ljudi koji boluju od nekih kroničnih bolesti. Mogu, primjerice, upućivati na Raynaudov sindrom ili na pemfigus.

Kako da imate lepe i zdrave nokte?

1. Izbegavajte korišćenje tuđeg pribora za nokte, kako bi se izbeglo prenošenje raznih infekcija.
2. Održavajte nokte čistim i suvim.
3. Prilikom uređivanja noktiju, budite nežni i nemojte čistiti, brusiti, utiskivati kožicu previše agresivno. Sve to može uzrokovati neprijatne, pa i bolne infekcije.
4. Izbegavajte grickanje noktiju i zanoktica.
5. Barem jednom dnevno nokte namažite s kvalitetnijom kremom za ruke i nokte koja sadrži ureu, fosfolipide, mlečnu kiselinu, a koja će sprečiti pucanje noktiju.
6. Kada turpijate nokte, činite to samo u jednom smeru, te formirajte lagano zaobljeni vrh nokta.
7. Nemojte „kopati“ po području gde vam je urastao nokat, nego zatražite pomoć pedikira ili dermatologa.
8. Izbegavajte odstranjivače laka za nokte na bazi acetona.
9. Ako izlivate/nadograđujete nokte, barem jednom u godinu napravite pauzu od tri meseca, kako bi vam se nokti oporavili.
10. Jedite zdravo, jer će vam onda i nokti biti zdravi.
11. Ako ste zabrinuti za izgled noktiju, zatražite pomoć lekara opšte prakse ili dermatologa.

Nokti su zapravo jedan dio epiderme, dakle gornjeg dela kože i sastoje se uglavnom od jednog tipa proteina, tzv. keratina. Nokti rastu prosečnom brzinom od 1 mm/nedeljno, i oko 7 meseci je potrebno za ponovni izrast nokta ako je on izgubljen.

Kaže se da su nokti odraz našeg zdravlja, i nepravilnosti i promene na noktima često su rezultat nedostatka nekog nutrijenta. Evo nekih poremećaja:

* nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanokticu, bela pruga preko nokta ukazuje na nedostatak proteina
* nedostatak vitamin A i kalcijuma uzrokuju suvoću i lomljivost – nedostatak B vitamina uzrokuje lomljivost sa horizontalnim i vertikalnim brazdama
* nedostatak B 12 vitamina vodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva noktiju i tamnih noktiju
* nedostata gvožđa može izazvati pojavu noktiju kao žlica (konkavan izgled) i/ili vertikalne brazde – nedostatak cinka može uzrokovati razvoj belih tačkica na noktu.
* nedostatak prijateljskih bakterija (laktobacila) u telu može rezultirati u porastu gljivica ispod i okolo nokta
* nedovoljno HCl doprinosi nastanku lomljivih i listajućih noktiju

lepi noktiZa zdrave nokte treba unositi dovoljno kvalitetnih proteina ili uzimati proteinske dodatke. Jedite žitarice, mahunarke, zob, orahe i semenke. Jaja su takođe dobar izvor proteina, osim ako nemate visok holesterol.

Neka vaša ishrana bude sastavljena od svežeg voća i sirovog povrća, da biste osigurali dovoljno vitamina, minerala i enzima. Jedite hranu koja je bogata sumporom i silikonom, kao npr. brokoli, ribu, luk i alge. U ishranu treba uključiti namirnice koje su bogate biotinom, kao npr. pivski kvasac, sojino brašno i puno zrno žitarica.

Za zdrave i lepe nokte treba piti i mnogo vode ili tečnosti. Raskoli i lomovi u noktima mogu nastati zbog nedovoljno tečnosti. Dobro bi bilo dnevno piti seži sok od sargarepe, on je bogat kalcijumom i fosforom i jako je dobar za jačanje noktiju.
Nokat nastaje kad se površinski rožnati sloj kože uvuče u njezin srednji sloj, pa stvori tvrdu keratinsku ploču čvrsto zalijepljenu za podlogu. Najčešće govorimo o tri glavna dijela nokta, korijenu, ploči i slobodnom rubu .

Delovi nokta

Korijen nokta čine zametne stanice iz kojih nokat raste. Dio korijena pokriven je gornjim naborom nokta, a dio prosijava kroz nokatnu ploču. Taj svijetli “polumjesec” poznat je kao lunula. Kod udarca, nagnječenja ili pucanja nokta, koja zahvaćaju i njegov korijen, pojavljuju se trajna izobličenja nokta. Isti učinak imaju i neke kožne bolesti te prirođene deformacije nokta.

Lunula ili polumjesec uz rub nokta nije jednako vidljiva na svim noktima. Najizrazitija je na palčevima, i važan je pokazatelj zdravlja i rasta nokta.

Zona aktivne keratinizacije nalazi se na prijelazu korijena u ploču nokta. Važna je kao i sam korijen nokta, jer njena oštećenja vode pojavi bizarnih oblika noktiju zbog nepravilnog taloženja keratina koja izobličuju nokatnu ploču.

Ležište nokta bogato je živčanim ograncima i krvnim žilama. Kako je nokatna ploča više-manje prozirna, kroz nju “prosijava pozadina” pa boja nokta ovisi o prokrvljenosti ležišta nokta. Živčani ogranci su pak krivac što svaki udarac, upala ili izraslina u tom području ili uz rub ležišta nokta jako bole.

Zaslon nokta je područje kože ispod slobodnog ruba nokta, na koje nokatna ploča nije zalijepljena. To je idealno mjesto za ulaz patogenih mikroorganizama, bilo zbog nedovoljne higijene, predubokog guranja škarica pod slobodni rub nokta ili pak njegovog lošeg rezanja.

Ploča nokta je rožnata, a može biti različite boje, Čvrstoće, debljine i oblika. Osim gena na njezin izgled i kvalitetu utječe i opće zdravstveno stanje osobe.

 

Promene nokta

Listanje nokta – ljuštenje slobodnog ruba nokta u vodoravnim lamelama česta je promjena, koja se pojavljuje kod relativno mekanih, tankih i savitljivih noktiju.

Pojavi listanja vode mehanička oštećenja nokta, na primjer rad na pisaćem stroju, tastaturi kompjutera, sviranje klavira, ali i dugotrajan kontakt sa sredstvima za čišćenje. Manje je poznato da i pretjerano lakiranje noktiju kod osoba koje imaju poremećaj probave može uzrokovati listanje.

Što činiti: Prvenstveno treba izbjegavati uzrok promjena na noktu. Pomažu svakodnevne kupke u mlakom maslinovom ulju i poliranje nokta mekanom krpom. Preporučuje se uzimanje vitamina B skupine i vitamina H, poznatijeg pod imenom biotin. Važno je nokte turpijati, a ne rezati.

Lomljivi nokti – bično su uzdužno isprugani i hrapavi, kao da su izgrebani brusnim papirom. Slobodni rub nokta je oštar i lomljiv.

Uz pretjerani kontakt sa sredstvima za čišćenje, lomljivim noktima vodi i učestali dodir s otapalima, među ostalim i preparatima za skidanje laka za nokte. Krivac mogu biti i neke bolesti ili stanja organizma, poput hipertireoze i hipotireoze, zatim dijete za mršavljenje te manjak vitamina B skupine ili željeza.

Što činiti: Osim izbjegavanja i liječenja uzroka, preporučuju se i kupke u mlakom maslinovom ulju te masaža nokta vazelinom uz poliranje mekanom krpom. Pomaže uzimanje željeza, vitamina B skupine i preparata koji sadrže biotin, kalcij i L-cistein. Slobodni rub nokta treba turpijati.

Odljepljivanje nokta – odljepljivanje slobodnog ruba nokta duž njegove čitave širine najčešće se pojavljuje na noktima ruku.
Dugotrajno izlaganje nokta vlazi, na primjer zbog pranja ili pak dugotrajno nošenje gumenih rukavica bez skidanja, glavni su krivci odljepljivana nokta.
Što činiti: Preporučuje se izbjegavanje uzroka te turpijanje nokta na kratko.

Bijele mrlje – među najčešćim je promjenama koje vidimo na noktima. Pretpostavlja se da su bijele mrlje u stvari mjehurići zraka unutar nokatne ploče.
Promjena se često pojavljuje kod djece te osoba koje agresivno manikiraju nokte, skidaju i guraju kutikulu.
Što činiti: Treba izbjegavati mehanička oštećenja nokta, a pomaže i uzimanje vitamina jer potiču brži rast nokta.