Većina nas kosi ne pridaje veći značaj osim onog estetskog. Međutim, kosa, baš kao i nokti, je deo našeg tela koji može da nam ukaže na to da nešto nije u redu sa našim zdravljem.

MOGUĆA STANJA I POREMEĆAJI KOJI SE MANIFESTUJU PROMENAMA U REGIJI KOSE

Ako Vam se kosa proredila, stanjila i postala beživotna, treba da razmislite šta ste joj u poslednje vreme sve radili. Ukoliko ste je često prali u vodi sa previše hlora ili ste je farbali novom farbom, to, između ostalog, može da uzrokuje da kosa izgubi sjaj.

Međutim, suva kosa takođe može biti znak hipotireoze ili nedovoljno aktivnog rada štitne žlezde, pri čemu se ne proizvodi dovoljno hormona. To dovodi do usporavanja metabolizma. Ostali znakovi hipotireoze mogu da budu nagli rast telesne težine, neobjašnjiv umor i osećaj hladnoće. Ako sumnjate na hipotireozu, obratite se svom lekaru radi ispitivanja hormona štitne žlezde. Ukoliko se utvrdi da imate problema sa hormonima, dobićete lekove koji bi trebalo da ih uravnoteže.

Psorijaza

Mnogo ljudi ima perut koje se mogu rešiti upotrebom šampona protiv peruti. Međutim, ukoliko vam se koža ljušti u većim ljuspama, to može da ukazuje na psorijazu, autoimunu bolest koja izaziva preveliko isušivanje kože i prebrzo deljenje novih ćelija. Ako imate još neku autoimunu bolest, poput multiple skleroze ili Kronove bolesti, šanse da ćete dobiti psorijazu su još veće.

Policistični jajnici

Prosečna osoba izgubi oko 100 dlaka dnevno. To je normalno i zbog toga vaša kosa neće postati ređa. Međutim, ako primetite da vam se kosa drastično proredila i da vam ispadaju pramenovi kose, to je očigledan znak da nešto sa vašim zdravljem nije u redu. Ponekad pojačano ispadanje kose može da uzrokuje stres zbog razvoda ili gubitka posla.

Bolesti, stres, tinjajuće upale, nedostatak vitamina i minerala u organizmu vrlo često se odraze i na kvalitet kose. Tragovi ovih poremećaja – gomila ispalih vlasi, vide se najpre na jastuku ili na češlju.

Kosa intenzivnije može da opada i posle porođaja, u klimaksu, posle naglih i strogih dijeta. U osnovi svih ovih poremećaja je hormonska neravnoteža. A ona je u najvećem broju slučajeva, uzrok opadanja kose, kaže Prim dr Gordanom Jovin dermatovenerologom iz Novoga Sada :

“Kad god su polni hormoni u neravnoteži, javlja se opadanje kose: pod stresom, u klimaksu, kad dolazi do pada estrogena, ili posle porođaja kada se naglo smanji količina ovog ženskog hormona. Čim se poremećaj izleči, i kosa se oporavi.”

Difuzna, ili ravnomerna opadanja kose prateći su simptom smanjenog ili pojačanog lučenja hormona štitaste žlezde. I žene koje su na terapiji hipotireoze, takođe mogu da imaju problema sa opadanjem kose. Isti slučaj je i kod žena koje pate od Kušingovog sindroma, odnosno poremećaja rada nadbubrežne žlezde.

Osim endokrinog uzroka, do preteranog opadanja kose može da dođe i zbog anemije ili nakon teških, iscrpljujućih bolesti. Mnogo jasnije uzroke, ipak, otkriva kosa koja opada na pečate.

Prim dr Gordanom Jovin dermatovenerologom iz Novoga Sada, kaže da se ovaj poremećaj, ili alopecija, javlja najčešće zbog stresa ili, ako u telu postoji tinjajuća upala:

“Opadanje kose u pečatima karakteristično je kod hroničnih zapaljenja zuba, sinusa, jajnika ili bešike, pa takve pacijente upućujemo specijalistima. Lečenjem osnovne bolesti, i problemi sa opadanjem kose nestaju. Za to je potrebno najmanje od tri do šest meseci.”

Loša ishrana, nedovoljan unos pojedinih aminokiselina, gvožđa, bakra, cinka i nekih vitamina, takođe mogu da dovedu do nedostatka supstrata za stvaranje dlake, i da ona opada. I spoljašnji faktori, dugotrajno feniranje, hemijsko tretiranje kose, stalno vezivanje ili nervozno čupkanje kose, mogu da oslabe kvalitet vlasi. U lečenju se koriste preparati koji se utrljavaju u kosu.

Osim toga, gubitak kose može da bude još jedan znak hipotireoze, odnosno hormonskog disbalansa koji se odnosi na sindrom policističnih jajnika. Ali, postoje i neki lekovi, uključujući i određene pilule za kontracepciju, kao i antidepresivi, koji za nuspojavu imaju ispadanje kose.

Štitna žlezda

Još jedan znak da se radi o ozbiljnom zdravstvenom problemu je suva, krhka i lomljiva kosa. Kosa je sastavljena od proteina zvanog keratin i ako ne dobijate dovoljno proteina kroz ishranu, to bi moglo da vam oslabi kosu. Osim toga, to je još jedan pokazatelj problema sa štitnom žlezdom, zbog kojeg bi trebalo da posetite lekara.

Kosa pokriva teme, potiljak i slepoočne predele glave. Svaka dlaka ima, kao što je već rečeno, stabljiku i koren. Stabljika dlake ili kose nalazi se iznad površine kože, dok je koren u dubini kože. Boja, gustina i oblik kose različiti su prema rasi i polu. Kosa se opadanjem obnavlja. U proleće i u jesen kosa opada više nego obično. Dlake na vrhu glave i na potiljku žive 5 do 6 godina, dok dlake nad čelom i slepoočnicama žive 2 do 4 godine. Život dlaka na glavi je ograničen, i ispadanje kose od 10 do 30 dlaka na dan smatra se kao normalno. Ako ispada preko 30 dlaka dnevno, onda treba pomisliti na nesto nenormalno, opasno, na skoru ćelavost.

Dlaka na glavi izrasta otprilike 1cm za mesec dana. Ženska kosa koja dostigne 70cm dužine stara je 6 godina, a pošto obično ne postoji duža, time se zaključuje da se kosa obnavlja svakih 6 godina. Obnavljanje kose ne događa se istovremeno, nego postepeno, pa neke dlake ispadaju pre, a neke kasnije. Trepavice i obrve vrlo su kratkog veka (1 do 2 meseca).

GUBITAK KOSE – ĆELAVOST

Može da se javi čak odmah po rođenju, ali su to vrlo retki slučajevi. Ona se može javiti posle izvesnih zapuštenih i rđavo lečenih gljivičnih oboljenja i gnojnih zapaljenja.

Ćelavost kod muškaraca

Svaki dan čovjek gubi oko 100 dlaka kose, što se smatra normom za osobe srednje dobi. U proleće i jesen ta brojka se povećava. Intenzivno i prevremeno ispadanje kose postaje dosta česta pojava posebno kod muškaraca. Postoji nekoliko tipova muške ćelavosti. Klasična muška ćelavost tako zvana androgena alopecija. Najčešće proces ćejlavljenja počinje sa prednje linije kose od čela i polako se širi nazad.

U nekim slučajevima kosa počinje ispadati sa potiljka Taj proces postaje sve intenzivniji i pretvara se u klasičnu proćelavost.

Neki muškarci poseduju gene ćelavosti koji mogu naslediti kako od majke tako i od oca. Ispadanje kose počinje onog momenta kada se testosteron u krvi zamenjuje sa dihidrotestosteronom- f jednim specificnim fermentom. Gene nekih folikula programirani na proizvodnju ovog fermenta, koji uzrokuje sažimanje i smanjenje folikule.

Žene takodje mogu imati urodjeni gen ćelavosti jer i one takodje poseduju androgene.

Ali glavni uzrok ženske ćelavosti-sniženje nivoa ženskih hormona estrogena,koji štiti od nepovoljnog utjecaja viska androgena. Kada dolazi do promjene bilanse hormona androgene počinju nadvladavati i sažimaju folikule koji imaju genetsku predispozicije za to. Starosna dob 45 godina vreme najčešćeg početka androgene ženske ćelavosti. Postoje razlike izmedju muške i ženske androgene ćelavosti. Najčesce žene gube kosu na potiljku i iznad uha. Žene retko budu totalno ćelave/ najčesce se radi o proredjivanju kose.

Ponekad uzrokom ćelavosti mogu biti endokrini poremećaji, hipertireoza (pojačano lučenje hormona štitne žlezde) ili hipoterioza

Neke fizičke ili hemijske traume takođe mogu uzrokovati ćeljavljenje.

Duži kontakt kose sa hloriranom vodom bazena ili prejake hemikalije kod trajne ondulacije kose/minival. Prejako stezanje kose u konski rep takodje može uticati na pojačano ispadanje kose u tom predelu.

Tretmanom laserom sa infracrvenim i crvenim svjetlom povećava se metabolicka aktivnost epidermocita i u folikulama kose. Dolazi do poboljšanja mikrocirkulacije sloja derme

U vezivnom tkivu povećava se obim unutar staničnih struktura vezanih sa sintezom kolagena. Sve ovo je baza za lečenje alopeciji te nakon 4-5 tretmana kvantne terapije počinje rasti mekana kosa na glavi. Ako se uz to doda klasična antifungicidna sredstva onda se rezultati zaista nadmašuju sva očekivanja, jer intenzivira se rast kose, poboljšava se mikrocirkulacija krvi i limfe. Normalizuje se funkcija žljezda-lojnica. Uz tretman se preporučuje kompleks vitamina, posebno grupe B.

Osim lokalnog delovanja na kosu provodi se i laseropunktura radi opšte normalizacije ukupnog stanja organizma, otklanjanja stresa, ako je on jedan od uzroka gubljenja kose.

Ćelavost je vrlo često nasledna. Opadanje kose javlja se često posle zapaljenja pluća, gripa, a naročito posle trbušnog tifusa. Kosa može da opada i u drugom stadijumu sifilisa u vidu okruglih golih površina, a ponekad u čitavim pramenovima. Neki otrovni lekovi (živa, arsenik i drugi) mogu takođe izazvati naglo. opadanje kose. Kod porodilja se 3 do 4 meseca posle porođaja može javiti opadanje kose u jačoj meri.

Svako takvo opadanje kose prolaznog je karaktera, i ako se preduzme pravilno lečenje, kosa će se skoro potpuno obnoviti i narasti. Ovi gore nabrojeni slučajevi opadanja kose čine svega 10% slučajeva. u ostalih 90% slučajeva za uzrok opadanja kose smatra se seboreja (masna koža).

SEBOREJA (MASNA KOŽA GLAVE I LICA)

Seboreja je prouzrokovana prevelikim lučenjem lojnih žlezda, tako da kosa postaje suviše masna. Misli se da kod seboreje važnu ulogu igra jedan sićušan bacil. Seboreja se javlja i na licu, oko nosa, na koži čela i iza ušnih školjki. Po koži lica vide se često i sitne crne tačkice (miteseri), koje su posledica masne kože. Ako se iz tih mitesera istiskuje prstima lojna sadržina, mogu se na njihovom mestu javiti manje ili veće gnojne infekcije.

Prvi znaci seboreje .počinju u doba polne zrelosti, a prvi znaci seboreične ćelavosti između 17. i 19. godine. Kod, seboreje kosa je masna, i postepeno opada sve više i više. Leti je opadanje kose obično jače i ograničeno na izvesne delove glave. Na tim delovima, obično na vrhu glave, dlake se lako čupaju. U težim slučajevima, a naročito ako lečenje nije na vreme početo, opadanje kose se produžava za nekoliko godina. Dlake brade i brkova u slučaju ovih oboljenja nikad ,ne ispadaju, već su čvršće i otpornije. Seboreično opadanje kose pogađa mlade osobe ispod 25 godina. Seboreja i opadanje kose javljaju se i kod žena, ali kod njih kosa ne opada potpuno ni sa jednog dela glave i nikada ne prouzrokuje ćelavost.

Najbolje rezultate u lečenju seboreje daju preparati sumpora u masti, vodi i alkoholu. Lečenje seboreje može da traje po nekoliko meseci;što je osoba mlađa, lečenje mora da bude energičnije. Pored lokalnog lečenja preporučuje se. uzimanje raznih vitamina i injekcija kortizonskih preparata.

TERAPIJA SABOREJA

Neprijatno je i često oboljenje, sastoji se u sitnom ljuštenju površinskog sloja, koje daje izgled nečiste kože. To se oboljenje potpuno razlikuje od seboreje. Kod peruti koža glave je potpuno suva, a kod seboreje masna. Perut se.javlja obično u 11. i 12. godini kod dečaka i devojčica, i to po celom kosmatom delu glave. Ljuspice peruti češljanjem se lako skidaju, a na njihovom mestu stvaraju se nove. Pranjem, sapunom i vodom perut se može odstraniti, ali se u roku od 48 časova ponovo nagomilava na istim mestima. Češanjem se pojedina mesta na glavi mogu inficirati,, pa može doći do pojave gnojnih infekcija. Za lečenje suve peruti upotrebljavaju se masti i losioni koji sadrže sumpor, salicilnu kiselinu, rezorcin itd. koje će odrediti. lekar dermatolog.