Epilacija laserom je trajni način uklanjanja neželjenih dlaka, gotovo sa svih površina tela. Laseri za epilaciju su aparati koji proizvode svetlost određenih boja i talasnih dužina. Razlikom u talasnoj dužini, razlikuje se tretirana ciljna struktura u koži.

 

Prilikom epilacije laserom ciljana struktura je pigment koga ima najviše u dlaci. Ostale strukture kože laserski zrak ne prepoznaje i kroz njih prolazi bez ikakvog oštećenja. Iz istog razloga može se tretirati samo dlaka koja ima pigmenta.

Tokom tretmana, same dlake sprovode laserski zrak do svog korena, gde se praktično dlaka rasprsne od topline i na taj način ošteti svoj koren. Iz tretmana u tretman ovo oštećenje dlake postaje sve veće a dlaka koja se pojavljuje nakon tretmana postaje sve tanja i svetlija. Sa oštećenjem korena dlake značajno se usporava i rast dlake.

Tretmani epilacije

Broj tretmana trajne epilacije laserom je individualan kod svakog pacijenta i zavisi od kvaliteta dlake i prebojenosti kože. Tri tretmana epilacije su poželjna a najčešće je taj broj od četiri do šest tretmana. Bilo kojim tretmanom gubi se prosečno četvrtina tretiranih dlaka. Ipak, naglašavamo da je uspešnost svake epilacije individualna.

Statistika o trajnoj epilaciji laserom pokazuje da je reč o godinama. Medjutim, ukoliko postoji hormonski poremećaj kod pacijenta epilacija je manje uspešna.

Priprema za tretman

Priprema za prvi tretman sastoji se iz ne čupanja dlake tokom tri do četiri nedelje pre dolaska na tretman. Za to vreme možete koristiti kreme za depilaciju, makazice ili brijač a za pregled dovoljno je da se vidi samo jedan milimetar dlake. Takođe, potrebno je da pacijenti na epilaciju dođu sa prirodnom bojom kože. Znači – bez sunčanja i solarijuma.

Procedura epilacije

Dermatolog će Vas upoznati sa laserskim tretmanom i objasniti efekte tretmana kao i eventualne rizike. Nakon toga se upoznaje sa Vašom medicinskom istorijom i fotografiše područje na kome se vrši trajna epilacija i otvara Vaš medicinski karton.

Bol postoji kada zrak pogodi koren dlake. Ukoliko je pacijent preosetljiv, nanosi se anestetik u obliku kreme na kožu. Na taj način, epilacija postaje bezbolna. Takodje, naš CANDELA GentleLase spada u grupu najkomfornijih aparata za pacijenta obzirom na posebnu tehnologiju hladjenja kože kriogenom neposredno pre ispaljivanja laserskog zraka.

Koža nakon tretmana epilacije bude blago crvena i ponekad blago otečena u narednih nekoliko sati, obično dva do tri a najviše 24 sata. Nakon tretmana potrebno je izbegavati nanošenje hemijskih supstanci direktno na kožu ( pomade, kremovi, dezodoransi, parfemi, kozmetičke maske ), prati kožu samo blagim sapunom i mehanički ne iritirati tretirano područje 24 sata nakon epilacije. Takođe, nakon tretmana, veoma je važno da ne izlagati se sunčevim zracima i ne odlaziti u solarijum.

Učestalost tretmana

Između dva tretmana epilacije se ne savetuje čupanje dlake pincetom niti korišćenje voska. Dlake izrasle između dva tretmana možete slobodno uklanjati brijačem, kremama za depilaciju ili makazicama.

O tome će odlučiti lekar u zavisnosti od područja koje se tretira (najčešće 1 do 3 meseca). Veoma je važan prirodan ciklus rasta dlake kao i da tretman laserom bude sproveden samo u aktivnoj fazi rasta dlake.

Bezbednost epilacije

Laserska epilacija je potpuno je bezbedna, ukoliko se tretman izvodi sa laserom koji je specijalizovan samo za epilaciju. Fiksna talasna dužina laserskog zraka omogućava bezbednost svih okolnih struktura kože kao i zadržavanje zraka samo u pigmentu dlake. Takođe, ovaj laser ima jedinstven sistem za hlađenje kriogenom (dynamic cooling device, DCD) koji, pre svakog emitovanja laserskog snopa, ohladi površne slojeve kože sprečavajući tako njihovo moguće oštećenje.

Neželjeni efekti laserske epilacije su crvenilo tretirane regije i eventualni otok tokom 15 minuta do 2 dana od tretmana. Ukoliko je koža sveže osunčana mogu se pojaviti i tamnije fleke, koje perzistiraju i do nekoliko meseci. Navedene promene su retke i potpuno prolazne. Oko dva procenta populacije ne reaguje na tretmane očekivano.

Laseri su veoma moćni aparati i ukoliko se neadekvatno primenjuju posledice mogu biti teške opekotine, hipopigmentacije i trajni ožiljci. Lekar mora imati sertifikat za rad i najmanje godinu dana iskustva da bi sam obavljao proceduru.