Akne ili bubuljice su veoma česta i uglavnom izlečiva pojava na našoj koži. Može vam zatrebati tretman u trajanju od nekoliko meseci da bi se rešili mrlja od akni. Upaljene akne treba rano lečiti da bi izbegli ožiljke od akni. Kada se jednom rešite mrlja od akni, možda će vam biti potrebno da produžite sa tretmanom sledećih nekoliko godina da se mrlje ne bi povratile.

Akne često izazivaju mrlje na koži. Većina osoba sa aknama su između 12 i 25 godina starosti, ali i starije i mlađe osobe ih mogu dobiti. Češće ih dobijaju mladići od devojaka. Akne se obično pojavljuju na licu, ali mogu zahvatiti i leđa, vrat i grudi. Težina stanja može varirati od blagog do teškog. Oko 9 od 10 tinejdžera dobije neki oblik akni. Često su to blagi oblici. Ipak, procena je da oko 3 od 10 tinejdžera dobije akne kojima je potrebno lečenje da bi se sprečilo stvaranje ožiljaka. Nelečene akne obično ostaju 4-5 godina pre nego što se smire. Međutim, u nekim slučajevima mogu trajati i mnogo godina.

Koža i akne

Odmah ispod površine kože nalaze se male lojne žlezde. Ove žlezde proizvode loj (sebum) koji kožu održava elastičnom i glatkom. Sićušne pore (otvori) na koži omgućavaju sebumu da izađe na površinu kože. Kroz ove pore rastu i dlake. U periodu adolescencije luči se mnogo više sebuma nego u detinjstvu. To se dešava zbog hormonalnih promena u pubertetu koje podstiču lojne žlezde. Po pravilu, što više sebuma proizvodite, koža će vam biti masnija i imaćete teži oblik akni. Neke osobe proizvode više sebuma od drugih.

Blage do umerene akne – miteseri, male bubuljice
Neke pore mogu postati blokirane (začepljene). Ovo se dešava kada sićušni komadi mrtve kože dospeju u pore. Možete videti čepove koji blokiraju pore kao sitne tačke zvane komedoni (miteseri svetle ili tamnije boje). Tamna boja mitesera je zbog kožnog pigmenta, a ne prljavštine kako neki misle. U većini slučajeva, akne ne napreduju dalje od ovog blagog oblika.

Sebum se tada nakuplja ispod začepljenih pora. Možete to videti kao male tačkice zvane bubuljice ili papule. U nekim slučajevima, akne ne napreduju dalje od ovog blagog do umerenog stadijuma kada možete videti nekolicinu malih bubuljica i mitesera.

Umeren do težak oblik akni – veće akne i upala
Zarobljeni sebum je idealno mesto za život i razmnožavanje bakterije zvane Propionibacterium acnes. Ova bakterija u manjem broju normalno živi u našoj koži i ne šteti organizmu. Ipak, ako se u velikom broju namnoži u zarobljenom sebumu, imuni sistem može reagovati i izazvati upalu. Ako dođe do upale, okolna koža postaje crvena, a akne postaju veće i ispunjene gnojem (pustule). Ponekad pustule mogu postati još veće i dobiti oblik malih nodula i cisti.

Svaka upaljena bubuljica će na kraju zarasti. U nekim slučajevima, oblast oko kože koja je bila upaljena ostaje tamnije boje i nekoliko meseci nakon upale (postinflamatorna hiperpigmentacija). Takođe, na mestu upaljene akne često ostaje mali udubljeni ožiljak na koži. Ti mali ožiljci se često ne gube u potpunosti i kod starijih osoba predstavljaju znak da su nekada imale upaljene akne.

Ređi uzroci akni
Gore opisano je uzrok skoro svih slučajeva pojave akni. Retko, određene bolesti kod devojaka i žena mogu prouzrokovati pojavu akni, ili ih pogoršati. Na primer, sindrom policističnih jajnika i stanja koja uzrokuju stvaranje viškova muškog hormona u jajnicima ili nadbubrežnoj žlezdi. Ova stanja osim akni izazivaju i druge simptome, kao što su proređivanje kose na temenu, preteran rast malja lica i tela (hirzutizam) i druge probleme. Još jedan redak uzrok akni je izlaganje halogenovanim ugljovodonicima (jedinjenja koja mogu biti prisutna kod obavljanja nekih profesija).

Šta pogoršava akne

 • Progesteronske kontraceptivne pilule pogoršavaju akne.
 • Kod žena, hormonalne promene usled menstrualnog ciklusa mogu izazvati razbuktavanje akni.
 • Gusta ili masna šminka može pogoršati akne. Ipak, većina kozmetičkih sredstava ne utiče na akne. Šminkom možete pokriti neke manje akne.
 • Čačkanje i istiskivanje akni može izazvati dalju upalu i ožiljke.
 • Preterano znojenje ili vlažna sredina mogu pogoršati akne. Na primer, redovan rad u kuhinji. Veće količine znoja verovatno doprinose začepljivanju pora.
 • Akne se mogu pojaviti ispod tesne odeće, zategnutih grudnjaka, uskih ogrlica i dr. što izaziva konstantno trenje kože.
 • Neki lekovi mogu da pogoršaju akne. Na primer Fenitoin kojim se leči epilepsija, steroidnih krema i masti koje se upotrebljavaju kod ekcema. Ne prekidajte prepisanu terapiju ako sumnjate da vam pogoršava akne, ali obavestite svog lekara. Možda će vam biti određena druga terapija.
 • Anabolički steroidi (koje upotrebljavaju bodibilderi) mogu da pogoršaju akne.
 • Neka istraživanja ukazuju na to da ishrana koja sadrži dosta šećera i mleka može da pogorša akne, ali ovo još nije sasvim naučno utvrđeno.

Zablude o aknama

 • Nedostatak lične higijene ne izaziva akne. U stvari, preterano pranje može da ih pogorša.
 • Stres ne izaziva akne.
 • Akne nisu samo obična kožna infekcija. Uzrok je složena interakcija hormonskih promena, sebuma, preteranog razmnožavanja inače bezopasnih bakterija, zapaljenja itd. (opisano gore). Akne ne možete dobiti od druge osobe – nisu zarazne.
 • Nećete izlečiti akne tako što ćete piti velike količine vode.
 • Ne postoji dokaz da sunčanje pomaže u uklanjanju akni.
 • Neki veruju da medicina ne pomaže kod akni. To nije istina. Lečenje obično daje dobre rezultate ako se pravilno sprovodi.

Nega kože

 • Ne perite kožu preterano. Dva puta dnevno je normalno za većinu osoba. Koristite blagi sapun i mlaku vodu (veoma topla ili hladna voda mogu pogoršati akne). Ne trljajte snažno dok perete kožu prekrivenu aknama. Ne koristite abrazivne sapune, sredstva u vidu granula ili sredstva za piling. Umesto toga, koristite samo mekani peškir i ruke. Preterano pranje i ribanje može da izazove veće upale i da pogorša akne.
 • Antiseptična sredstva za čišćenje mogu biti od pomoći
 • Neka sredstva za lečenje akni koja se primenjuju direktno na kožu (topijski preparati), mogu isušiti kožu. Ako do ovoga dođe, koristite neparfimisanu hidrantnu kremu. Ne upotrebljavajte masti ili masne kreme jer mogu začepiti pore.

Lečenje akni

Lečenje ima za cilj uklanjanje akni i sprečavanje ožiljaka od akni. Postoje različiti načini lečenja koji različito deluju. Lekar ili farmaceut će vas posavetovati, a lečenje će često zavisiti od težine oblika i od tipa vaših akni. Lekovi se mogu primenjivati direktno na kožu (topijski), ili mogu biti u vidu tableta.

Možda nećete želeti da tretirate blage oblike akni koje nisu upaljene – to jest, ako imate samo mitesere i male bubuljice. Blaži oblik akni je vrlo čest i obično prođu bez ostavljanja ožiljka. Međutim, upaljene akne mogu ostaviti ožiljke. Ako dođe do upale (crvenilo, pustule itd.), onda je najbolje lečenje početi rano, da bi sprečili nastanak ožiljaka. Lečenje će ukloniti većinu akni ako ga pravilno sprovodite. Ipak, nema tretmana koji će vam savršeno očistiti kožu.

Lokalni preparati

Za lečenje akni se koriste razni gelovi, losioni i kreme. Različiti preparati deluju na drugačiji način. Uvek pročitajte uputstvo za upotrebu priloženo u pakovanju, jer način primene, mere predostrožnosti i sl. nisu isti za sve proizvode. Za topijske preparate važi da ih treba primenjivati na celoj površini kože pod aknama, a ne samo na akne pojedinačno.

Benzoil peroksid
Ovo je veoma čest topijski lek. Deluje na tri načina – ubija bakterije, smanjuje upalu i pomaže otčepljivanje pora. Stoga, često je delotvoran u uklanjanju upaljenih akni i mitesera. Može se bez recepta kupiti u apotekama. Ima ga pod raznim imenima (u zavisnosti od proizvođača preparata) i u različitim procentima rastvora: 2,5%, 4%, 5% i 10%.
Benzoil peroksid:

 • Deluje najbolje ako kožu operete 20-30 minuta pre upotrebe.
 • Može izbeliti kosu, posteljinu ili odeću ako dođu u kontakt s njim.
 • Najčešće izaziva blagu iritaciju kože. Ako vam iritira kožu, prestanite da ga koristite dok iritacija ne prođe. Zatim pokušajte ponovo sa blažim rastvorom, ili skratite vreme primene na koži pre nego ga sperete. Da bi sprečili iritaciju kože, sledeće može pomoći:

– Na početku koristite najblaži rastvor. U većini slučajeva 2%-ni rastvor deluje isto tako dobro kao i 10%-ni, ali izaziva manje iritacije. Ako želite da koristite jači rastvor, učinite to postepeno.
– Koristite vodeni rastvor umesto alkoholnog.
– Na početku, primenite preparat jednom dnevno i sperite ga nakon nekoliko sati.
– Postepeno produžavajte vreme primene preparata na koži.
– Nastojte da primenjujete preparat dva puta na dan, kada se na njega naviknete.

Retinoidi
Deluju dobro na otčepljivanje pora. U njih spadaju adapalen, tretinoin i izotretinoin, i mogu se naći na tržištu pod raznim imenima. Delimično deluju i na smanjenje upale. Zbog toga se često koriste rano u lečenju akni da bi pomogli otčepljivanje pora i za lečenje mitesera i blago upaljenih akni. Za retinoide vam treba lekarski recept. Kada koristite topijski retinoid:

 • Možete dobiti crvenilo i ljuspanje kože, koje se vremenom smiruje.
 • Akne se ponekad prvo pogoršaju, pre nego što počnu da isceljuju.
 • Koža može postati osetljivija na sunčevu svetlost. Zato je bolje preparat naneti noću, a sprati ga ujutro. Krema za sunčanje vam takođe može pomoći ako ste izloženi suncu.
 • Najčešći neželjeni efekti su peckanje, iritacija i sušenje kože. Zato vam može biti savetovano da u početku koristite slabije preparate koje ćete ređe nanositi i na kraće vreme.
 • Nemojte ih koristiti ako ste trudni ili ako planirate da zatrudnite jer postoji blagi rizik od štetnog delovanja na nerođene bebe. Razgovarajte sa lekarom o kontracepciji ako je neophodno.

Topijski antibiotici
Postoje razni topijski antibiotici. Oni smanjuju broj bakterija i smanjuju upalu. Međutim, imaju malo uticaja na otčepljivanje pora. Zato su uglavnom veoma dobri u lečenju upaljenih akni, ali miteseri mogu ostati. Za njih vam je potreban recept. Mogu da izazovu blagu iritaciju, ali generalno izazivaju manje neželjenih efekata od drugih topijskih preparata.

Azelainska (azelaična) kiselina
Ređe korišćen način lečenja koji uglavnom deluje na otčepljivanje pora. Dakle, kao i retinoidi, dobra je za uklanjanje mitesera. Ima nešto efekta i na smanjenje upaljenih akni, ali verovatno ne toliko kao antibiotici ili benzoil peroksid. Ipak, izaziva manje iritacija od benzoil peroksida.

Kombinacije
Neki preparati sadrže kombinacije sastojaka. Na primer, benzoil peroksid plus antibiotik, ili retinoid plus antibiotic. Ovakve kombinacije mogu imati bolje dejstvo nego svaki sastojak posebno.

Lekovi za oralnu upotrebu

Antibiotici
Antibiotici deluju tako što ubijaju bakterije koje doprinose pojavi akni. Takođe imaju i direktan efekat na smanjenje upale. Antibiotici uglavnom uspešno leče upaljene akne i upalu okolne kože. Međutim, imaju vrlo mali efekat na otčepljivanje pora. Tako, ako imate samo blaži oblik akni u vidu mitesera, bolje koristite neki topijski preparat koji oslobađa pore. Ako imate veliki broj mitesera i upaljennih akni, može vam se savetovati da koristite topijski lek, kao što je benzoil peroksid, kao dodatak antibioticima.

Uvek pročitajte uputstvo za upotrebu iz pakovanja antibiotika, jer mogući neželjeni efekti, kao i mere opreza nisu isti za sve antibiotike.

Tetraciklinski antibiotici su najčešće korišćeni antibiotici za lečenje akni. U njh spadaju: oksitetraciklin, tetraciklin, doksiciklin, lajmciklin i minociklin.

 • Deca mlađa od 12 godina ne bi trebalo da uzimaju tetraciklinske antibiotike.
 • Ne uzimajte tetraciklinske antibiotike ako ste trudni, dojite ili planirate da zatrudnite. Posavetujte se sa lekarom o kontracepciji ako je neophodno.
 • Hrana i mleko utiču na apsorpciju tetraciklina i oksitetraciklina. Ove tablete zato uzimajte na prazan stomak, između obroka, sa čašom vode (ne s mlekom). Doksiciklin, lajmciklin i minociklin sa mogu uzimati sa hranom.

Drugi antibiotici koji se ponekad koriste su eritromicin i trimetoprim. Oni vam mogu biti dati u slučaju da neki od gore navedenih antibiotika ne deluje ili vam ne odgovara.

Hormonsko lečenje
Kombinovana kontraceptivan pilula može pomoći nekim ženama ako su njihove akne delimično povezane sa hormonskim promenama. Na primer, akne koje se pojavljuju ili se pogoršaju u zrelom dobu, ili ako se akne pojavljuju u vreme menstruacije. Smatra se da je estrogen u piluli ono što pomaže. Jedna varijanta ove pilule (Dianette) može biti posebno korisna kada se smatra da osetljivost na hormon androgen utiče na pogoršavanje akni. Na primer, kod žena koje pored akni imaju i preteran rast malja. Ova pilula sadrži kombinaciju estrogena i ciproterona (anti-androgen).

Izotretinoin tablete
Izotretinoin smanjuje lučenje loja iz lojnih žlezdi. Veoma dobro deluje i može da izleči čak i teške oblike akni. Međutim, koristi se isključivo po savetu specijaliste (dermatologa) i to tek nakon pokušaja lečenja drugim tretmanima, jer postoji rizik od ozbiljnih neželjenih efekata.

Bez obzira na vrstu lečenja, obično je potrebno do četiri nedelje da bi se videli rezultati. Dobri rezultati u lečenju se često postižu za šest nedelja. Ipak, može proći i do četiri meseca (nekad i duže) do potpunog izlečenja i da koža bude očišćena od akni. Znajte: najčešći razlog neuspešnog lečenja je taj što neke osobe misle da lečenje ne daje rezultate posle svega par nedelja i onda odustanu.

Zato, nastavite sa bilo kojim vidom lečenja najmanje šest nedelja pre nego što odlučite da li deluje ili ne. Ako nema poboljšanja nakon šest nedelja redovnog i pravilno sprovođenog lečenja, ne očajavajte. Obično će vam se savetovati uvođenje drugog načina lečenja ili promena načina lečenja i to će najverovatnije delovati. Iako se lečenjem uglavnom može ukloniti većina akni, nijedan vid lečenja vam neće kožu učiniti savršenom.

Ponovna pojava akni

Kada se jednom oslobodite akni, obično se opet pojavljuju ako prestanete s lečenjem. Zato, nakon što su akne nestale ili se njihov broj prilično smanjio, uobičajeno je da se nastavi sa tretmanom da bi se sprečila ponovna pojava akni. Često je potrebno nastaviti sa tretmanom 4-5 godina da se akne ne bi povratile. Obično do kasnih tinejdžerskih ili ranih 20-ih godina. U manjem broju slučajeva akne se zadržavaju i u 30-im godinama, pa čak i kasnije. Ove osobe će verovatno morati da nastave s negom kože kako bi akne držali pod kontrolom.

Nastavak tretmana je obično sa benzoil peroksidom ili topijskim retinoidom – oba se mogu koristiti na neodređeno vreme. Doze koje se koriste za sprečavanje ponovne pojave akni su često manje nego pri lečenju. Na primer, nanošenje na kožu razblaženog preparata svakog drugog dana može biti dovoljno da se akne više ne vrate.

Nije uobičajeno koristiti topijske antibiotike ili antibiotike u tabletama za nastavak tretmana nakon što su akne uklonjene. To je zato što dugotrajna upotreba antibiotika može dovesti do otpornosti bakterija na antibiotike. Isto tako, azelainska kiselina (još jedan topijski lek) može da se koristi samo u periodu od šest meseci. Takođe, najbolje je ne koristiti hormonski tretman (kontraceptivna pilula) samo za prevenciju akni. Stoga, ako ste isprva lečeni antibioticima, azelainskom kiselinom ili hormonskom pilulom, može vam se savetovati da pređete na benzoil preoksid ili topijski retinoid za nastavak tretmana.